Forståelsen for at Norge har for mange små kommuner er økende. I helgen vedtok Høyres landsmøte å gå inn for tvangssammenslåing av kommuner, og KrF åpner for en diskusjon om det samme i utkastet til nytt partiprogram. Venstre har åpent flagget sin støtte til behovet for å bruke tvang for å få redusert antall kommuner, og diskusjonen går livlig internt i Ap om det samme, selv om Jens Stoltenberg så langt har avvist ideen som følge av regjeringssamarbeidet med Sp. Opprinnelig lå det som premiss for innføringen av samhandlingsreformen at det skulle opprettes nye "helsekommuner" med tilstrekkelig størrelse til å makte det faglige ansvaret.

I torsdagens Klassekampen maner Sp-leder Liv Signe Navarsete til grasrotopprør mot presset for tvangssammenslåing. Hun ber om hjelp fra lokale Ap— og KrF-topper for å hindre at deres partier snur i synet på tvang. 147 småkommuner står bak Lokalsamfunnsforeningen som mobiliserer kraftig mot tvangssammenslåing.

Det er spennende at KrF åpner opp for diskusjon om tvangssammenslåing av kommunene.

I Danmark ble antall kommuner i 2007 redusert fra 275 til ca. 100. Den direkte foranledningen var en helsereform med overføring av store oppgaver til kommunene, slik samhandlingsreformen nå fører til i Norge. Danskene satte en nedre grense på antall innbyggere i én kommune til 25.000 mennesker.

Høyre-leder Erna Solberg argumenterte mot tvang på landsmøtet, men tapte. Som kommunalminister i Bondevik II-regjeringen (2001-2005) gikk Solberg i spissen for frivillige sammenslåinger, men mislyktes. Den gangen var Solbergs mål 100 færre kommuner i løpet av 10 -15 år. Det er nå 429 kommuner, mot 431 i 2005. Bakgrunnen for at stadig flere ser behov for kommunesammenslåing er at små kommuner ikke makter tilstrekkelig kvalitet i en rekke av velferdstilbudene, som barnevern, skole og de nye oppgavene som følger av samhandlingsreformen. Dessuten er kommunegrenser til hinder for en samordnet vei-, areal-, nærings- og boligpolitikk. De mange, interkommunale ordningene som har søkt å kompensere for handikapet medfører et betydelig demokratisk underskudd.

Det er spennende at KrF åpner for å ta konsekvensen av kvalitetsproblemene ved å invitere til en diskusjon om tvangssammenslåing av kommunene og opprettelse av nye regioner. Det er å håpe at partiet våger å stå på standpunktet ved stortingsvalget i 2013.