GJESDAL: Ingen personer er pågrepet eller har status som mistenkte etter de fire anmeldte voldtektene i og ved Kongeparken under landstreffet mellom 3. og 5. mai.

— Vi venter på svar fra de kriminaltekniske undersøkelsene og fra voldtektsmottaket, blant annet får vi vite om det er sikret biologiske spor. Det blir daglig tatt nye avhør av vitner og russ som var på stedet, sier lensmannen i Gjesdal, Ingrid Eik, til Aftenbladet.

I påvente av at politiet ennå ikke vet om gjerningsmennenes DNA er sikret, har politiet bedt russegutter som har vært inne til vitneavhør om å avlegge en DNA-prøve.

— Ingen har nektet å avlegge en slik prøve, sier lensmannen.

Totalt har seks unge menn frivillig avlagt såkalte referanseprøver. Alle er russ, har status som vitner og har vært inne til avhør.

Overfalt og voldtatt

En politibetjent fra Gjesdal har denne uken vært på Østlandet for å ta nye vitneavhør der, mens det forrige uke ble gjort en rekonstruksjon av den groveste anmeldte voldtekten, overfallsvoldtekten som skal ha skjedd utenfor parken natt til lørdag 4. mai.

En 18-åring fra Rogaland har forklart at hun ble overfalt og voldtatt av tre menn ved en rasteplass på andre siden av Figgjoelva.

Av de fire anmeldte voldtekteneskal to ha skjedd natt til lørdag 4. mai. En av dem er altså den grove overfallsvoldtekten med tre gjerningspersoner iført røde russebukser. En av gjerningsmennene snakket lokal dialekt, de to andre skal ikke ha sagt noe under den anmeldte ugjerningen.

Tre av de anmeldte russevoldtektene skal ha skjedd inne på treffområdet i Kongeparken, to av dem natt til søndag.

Den ene av disse skal ha skjedd om bord i en russebuss, den andre ved trailerparkeringen ved innkjøringen til Kongeparken. I tillegg er det anmeldt en voldtekt utendørs i Kongeparken.

— Vi etterforsker alle fire som reelle voldtekter, understreker gjesdallensmannen.

To av 18-åringene som har anmeldt voldtekt under landstreffet, er hjemmehørende i Sør-Rogaland, én kvinne er fra Nord-Rogaland og en kvinne er fra Østlandet.

Ingen nye tips, ingen nye har meldt seg

— Fortsatt går vi gjennom overvåkningsbilder og bompasseringer på E39 i det aktuelle tidsrommet. Vi har ingen mistenkte i noen av sakene, men etterforskningen har så langt gjort at mer er kartlagt, sier lensmannen som undres over at det ikke kommer inn nye tips.

Politiet har tidligere gått ut med signalement på en mann i russealder som de mener kan ha opplysninger om én av de anmeldte voldtektene inne på landstreffområdet.

Mannen er beskrevet å være rundt 180 centimeter høy og mørk i håret. Han snakker østlandsk og var iført en rød russebukse med en svart og hvit animasjonsfigur i hel størrelse på venstre bukselår.

— Til tross for etterlysningen har vedkommende hittil ikke tatt kontakt, sier Eik.

Politiet har heller ikke fått flere opplysninger og observasjoner om et mørkt, lite og buet telt som fornærmede så 50 meter fra der overfallsvoldtekten skal ha skjedd.

Et vitne så en gang mellom klokken 03.05 og 04.00 natt til lørdag en bil kjøre ned mot Figgjoelva på gang- og sykkelstien ved Gjesdal gjestgiveri, 300 – 400 meter nord for åstedet for den anmeldte overfallsvoldtekten. Heller ikke denne bilen har politiet fått flere opplysninger om.

— Vi er svært interessert i opplysninger og alle observasjoner gjort på gang- og sykkelveien langs Figgjoelva mellom gjestgiveret og sørover til Ålgård sentrum natt til lørdag 4. mai, sier Gjesdal-lensmannen.