Helene Drage har blitt kalt «feit», «stygg hval» og «hvalross». Før gikk det veldig inn på henne, men nå prøver hun å ikke bry seg. Foto: Privat
Sunnivar Ørstavik Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen
helene drage 4.jpg

I høst utdannet Helene Drage (27) seg til personlig trener. Hun ville hjelpe andre som ønsker å gå ned i vekt og endre livsstil, ettersom hun selv har gått ned 60 kg siden 2011. På fritiden blogger hun om sin vektnedgang, nye livsstil og treningsglede.

Helene Drage har blitt kalt «feit», «stygg hval» og «hvalross». Før gikk det veldig inn på henne, men nå prøver hun å ikke bry seg. Foto: Privat

På et av innleggene, med bilder av Drage som trener i shorts, fikk hun denne kommentaren:«Jeg forstår ikke hvordan du tør å vise deg i shorts! Skammer du deg ikke over å vise frem beina dine med så mange cellulitter, særlig når du er personlig trener i tillegg!».

Skrev motsvar

Det får 27-åringen fra Oslo til å reagere.

«Jeg forstår ikke hvordan du tør å vise deg i shorts! Skammer du deg ikke over å vise frem beina dine med så mange cellulitter, særlig når du er personlig trener i tillegg!».

— Jeg ble forundret og synes mest synd på de som skriver sånt. De må ha det veldig fælt med seg selv når de har behov for å rakke ned på andre, sier Drage.

Fredag bestemte seg for å skrive et motsvar på bloggen. Det har gått som en farsott på sosiale medier de siste dagen. Så langt er det likt av 3500 på Facebook, og søndag førte det henne opp på femte plass på oversikten over Norges mest leste blogger. Der skriver hun blant annet dette:

«Jeg elsker å trene i shorts og capri, og hvorfor skal jeg la være kun fordi jeg har noen cellulitter? Cellulitter som kanskje kommer til å være der selv om jeg går ned 20 kg til, og som strengt tatt ikke sier noe om verken formen min eller helsen min? Til og med sværtveltrente folk har cellulitter, det er faktisk helt normalt. Hvorfor i all verden skal jeg skamme meg over det?!»

— Responsen har vært mye større enn jeg hadde forestilt meg, sier Drage, som har slettet cellulitt-kommentaren.

Blitt kalt feit padde

Drage forteller at det ikke er første gang hun får stygge kommentarer på bloggen sin.— Jeg har fått høre at jeg ser ut som en «feit padde og hvalross», og at jeg fremdeles bare er en «feit, stygg hval, bare at jeg nå er en mindre hval».

Hun får også ofte høre at folk ikke skjønner at hun kan være personlig trener fordi hun «fremdeles er feit». Eller hvordan «hun kan hjelpe andre, når hun ikke kan hjelpe seg selv».

— Da har de misforstått hva en personlig trener er. Det går an å være sunn og frisk, selv om man ikke har sixpack. Jeg håper at folk velger personlig trener på bakgrunn av kunnskap, holdninger og verdier, fremfor om vedkommende har valker eller andre «uperfektheter», sier hun.

En tredel netthetses

Blant dem som ytrer seg i offentligheten, opplever om lag en tredel å få ubehagelige kommentarer. Det viser en norsk undersøkelse om netthets fra 2014. Halvparten sa at de ikke hadde opplevd det, mens cirka 15 prosent ikke ville svare. Flere menn (33 prosent) enn kvinner (29 prosent) har fått ubehagelige kommentarer.

Sunnivar Ørstavik Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

— Menn og kvinner opplever omtrent like mye hets, men hetsen mot kvinner er grovere, mer seksualisert og mer truende enn mot menn. Etniske minoriteter opplever også at kvaliteten og innholdet er verre, sier Sunniva Ørstavik, likestillings- og diskrimineringsombud.Hetsing og trakassering av folk som ytrer seg i det offentlige rom, er ikke noe nytt. Men det er blitt flere kanaler å gjøre det i, og lettere å gjøre det anonymt, sier Ørstavik. Hun mener netthets er et stort samfunnsproblem og en utfordring for demokratiet.

— For de fleste oppleves det veldig ubehagelig, særlig når hetsen og trakasseringen går på deg som person, og om det handler om utseende, religion og seksuell orientering. Jeg treffer mange som har sluttet å mene noe i det offentlige rom, fordi hetsen og trakasseringen blir så alvorlig og ødeleggende for livet, sier hun.

— Hva kan man gjøre om man opplever netthets?- Det er veldig vanskelig å svare på. Er det alvorlig, skal man melde fra til politiet, for mye av hetsingen er ikke lovlig. Ellers er det alltid viktig å ta til motmæle, sier Ørstavik.

Har sluttet å svare

Tidligere svarte Drage alle de som skrev stygge kommentarer. Etter hvert har hun sluttet med det.— Da finner de bare noe annet å ta deg på og du får høre at du ikke tåler kritikk. Men jeg sletter de fleste kommentarene som er ufine og useriøse, sier hun.

Men shortskommentaren ønsket hun ikke skulle slippe unna.

— Hadde jeg ikke fått den selvtilliten jeg har fått gjennom vektnedgangen, hadde jeg kanskje sluttet å trene i shorts. Jeg ønsker å få frem at man ikke skal bry seg om slike kommentarer. Det er det ikke verdt, sier Drage.