Det viser statistikk som Agder-politiet presenterte torsdag.

266 seksualforbrytelser ble registret i fjor, en økning på 40 saker fra året før. Antallet er det største de siste ti årene. I stor grad er det saker med uanstendig adferd på internett som har ført tallene til himmels , kommer det fram i en pressemelding.

Antall anmeldte voldtekter eller forsøk på voldtekt har de siste tre årene økt svakt til 69 i fjor. I de fleste tilfellene kjenner offeret gjerningsmannen.

— Mange av voldtektene skjer i forbindelse med hjemmefester, eller festivaler i sommerhalvåret, sier politimester Kirsten Lindeberg i pressemeldingen.

Stor økning i familevoldssaker

Ellers er det registrert en stor økning i anmeldte familievoldssaker. I 2014 registrerte politiet 194 saker, 35,4 prosent flere enn året før. De siste fem årene er antallet saker doblet. Politimesteren mener at større fokus på vold i nære relasjoner og en stadig bedre innsats fra flere etater har gjort at mørketallene er blitt lavere.

Mange av sakene involverer barn. I 2014 ble det gjennomført 242 avhør av barn i Barnehuset i Kristiansand mot 159 året før, en økning på 52,2 prosent.

— Dette er vold som rammer ofrene der de aller mest skulle forvente å være trygge - i sitt eget hjem. At flere av disse sakene nå kommer frem i lyset er akkurat det vi ønsker. Det vil kunne bidra til at volden opphører, sier politimesteren.

Mindre utelivsvold

Lindeberg er ellers svært fornøyd med at færre ble rammet av vold i Agder-byene i 2014. Til sammen ble det registrert 861 anmeldelser for legemsfornærmelser og beskadigelse i Agder politidistrikt, det laveste tallet på over ti år 10 år og en reduksjon på 40 saker siste år (-4,4 prosent). Størst er nedgangen når det gjelder de alvorligste voldssakene.

— Det skal være trygt å ferdes ute, og disse resultatene er gledelige. Politiet har vært mer synlige, ved å ferdes til fots i sentrum og gå inn på utestedene. Her er det viktig å fortsette det gode arbeidet slik at vi kan redusere disse tallene ytterligere, sier Lindeberg, som løfter fram samarbeidet mellom politi, kommuner og utelivsnæring i bykommunene.

Oppklarer flere saker

Agder-politiet oppklarte flere straffesaker i 2014, men brukte lenger tid på å få sakene for retten. I 2013 ble 43,9 prosent av saken politiet arbeidet med oppklart. I fjor steg oppklaringsprosenten til 45,2. — Dette er den nest høyeste oppklaringsprosenten vi har hatt i Agder politidistrikt. Antall narkotikasaker påvirker oppklaringsprosenten, men politidistriktet kommer også godt ut sett i forhold til resten av landet hvis vi tar bort disse sakene, sier Lindeberg.

Saksbehandlingstiden for oppklarte saker i Agder var i snitt 104 dager. Kravet til politidistriktene er 110 dager. Landsgjennomsnittet var 124 dager.

Politidirektoratet har pålagt distriktet ikke å ha flere enn 1900 saker som er eldre enn tre måneder. Ved årsskiftet var dette tallet i Agder 2055. ## Økt innsats mot villainnbrudd

Ellers herjer fortsatt villa-tyvene i distriktet. I fjor ble det anmeldt 283 grove tyverier fra villa, og 84 grove tyverier fra leiligheter i Agder. Dette er en nedgang på 2,4 prosent fra året før 2013. Samtidig det anmeldt 256 grove/simple tyverier fra garasje mot 162 i 2013. Dette er en økning på 45,9 prosent. Mange av disse skyldes en bølge av dekktyverier.

— Selv om svært få tyverier i bolig utføres når eier er hjemme, er disse sakene belastende for de som blir berørt. Politiet ønsker derfor å rette et særlig fokus på disse forholdene i 2015. Vi kommer til å gå gjennom de sakene vi har registrert i 2014 og se hva vi kan gjøre for å forebygge denne formen for kriminalitet. Vi kommer også til å fortsette med å gå ut med informasjon til publikum i forkant av perioder der vi normalt ser en økning, eller når vi ser tendenser som bekymrer oss, sier Lindeberg.

Flere grove narko-saker

Tallene viser at det var flere narkotikasaker i 2014. Antallet på 3508 saker er en økning på 1,9 prosent. 82 av sakene var grove narkotikaforbrytelser, en økning på 13 saker og 18, 8 prosent fra året før. Politimesteren mener økningen er et resultat av politiets innsats og sier mindre om trender.

Antall anmeldte forbrytelser totalt gikk ned med en prosent i fjor.