Når regjeringen fredag presenterer tillegget til statsbudsjettet om flyktninger vil det komme fram at det koster Norge 9,5 milliarder kroner å håndtere et økende antall asylsøkere neste år.

Kutt i ytelsene til asylsøkere er blant forslagene fra regjeringen. Ifølge TV 2 ligger det an til generelle reduksjoner på 20 prosent, mens barnefamilier og enslige mindreårige skjermes noe. Hvor mye den enkelte asylsøker mottar i måneden avhenger av ulike forhold, men NRK har laget en oversikt der det blant annet framgår at voksne som bor i mottak med fri kost får inntil 940 kroner i måneden i «lommepenger».

TV 2 erfarer også at regjeringen vil bruke 1 milliard kroner mer i oljepenger for å finansiere kostnadene ved økt asyltilstrømming, mens 2 milliarder kroner hentes ved å utsette investeringer og kutte i ulike budsjettposter.

Fra før har lekkasjer antydet at 4 milliarder kroner vil bli omdisponert innenfor bistandsbudsjettet. Inndekning for de siste 1,5 milliardene besørges ifølge kanalen ved å droppe ulike skattekutt i det opprinnelige budsjettforslaget.

Blant annet ligger det angivelig an til mindre kutt i formuesskatten og personskatten enn planlagt. Forslaget om å redusere selskapsskatten fra 27 til 25 prosent står imidlertid ved lag. (©NTB)