— Det handler om hva jeg vil kalle en snik-kriminalisering av festivalene. Vi har en lokalpresse som leter med lykt og lupe etter fyll, dop og sex, slik at foreldregenerasjonen får sine verste fordommer bekreftet. Og når dette får konsekvenser for den politiske behandlingen av festivalen er det på tide å si fra, sier pressesjef Gaute Drevdal i Hovefestivalen.

I fjor følte Hovefestivalen seg presset av Arendal kommune og politiet til å heve aldersgrensen på festivalcampen til atten år. En politi-evaluering og en rekke presseoppslag var noe av bakgrunnen.

— Jeg må understreke at jeg synes vi samarbeider godt med kommunen og politiet, og jeg vet at vi kommer til å lage en vellykket festival i år også. Men vi kan ikke ha det slik fremover at særsørlandske regler blir påprakket oss på grunnlag av tendensiøse avisartikler, sier Drevdal.

Bekymret mor

Han peker på at Agderposten i fjor ikke hadde en eneste konsertanmeldelse fra Hovefestivalen. Avisens fokus lå i følge Drevdal på krim-nyheter om narkotikabeslag og fyll.

— NRK Sørlandet og Fædrelandsvennen kjørte også mye i dette sporet. Min mor bor i Grimstad, og hun har de siste par årene flere ganger spurt meg om jeg ikke kan slutte å jobbe for Hovefestivalen. Det er jo ikke så rart hvis den eneste kilden til informasjon hun har er disse sjokkoverskriftene. Det er veldig synd hvis folks oppfatning av festivalen skal bestemmes av redaktørenes krav til klikk-rater og avissalg, sier pressesjefen.

Festival dårlig nytt

Han peker på at sammenlignbare festivaler som Månefestivalen og Slottsfjell har sluppet å innføre tilsvarende aldersgrenser.

— Og vi ser heller ikke samme negative mediedekning av de andre festivalene, selv om de har samme statistikk som oss når det gjelder for eksempel narkotikabeslag. Det virker som man på Sørlandet instinktivt tror at det er dårlige nyheter når resten av Norge kommer på festivalbesøk, sier Drevdal. Han peker på Quartfestivalens vanskeligheter i Kristiansand og Norway Rocks konkurs i Kvinesdal som andre eksempler.

Toffens erfaringer

Toffen Gunnufsen var festivalsjef for Quart fra 1992 til 2006. Da startet han Hovefestivalen hvor han i dag er bookingansvarlig. Nå mener han å kjenne igjen mønsteret i utfordringene begge festivalene møter.

— I Quart merket vi et klart skifte etter at Bjørg Wallevik gikk av som ordfører (2003 red.anm). For eksempel ble det veldig vanskelig å få kommunen med på å oppgradere Idrettsplassen, og det ble også reist spørsmål om det overhodet var plass til noen festival på Odderøya i fremtiden. Men da vi hadde dratt for å starte Hovefestivalen tok det cirka to sekunder før det med Idrettsplassen gikk i orden. Jeg tror det er brukbare rammevilkår for å drive festival i Kristiansand i dag, sier Gunnufsen.

Han mener likevel landsdelen byr på spesielle utfordringer for den som vil drive festival for et ungt publikum:

Gir lettere bengen

— Det spesielle på Sørlandet er mytene folk henger seg opp i, slik at de tror fanden sjøl er på ferde når det er festival. Det er et veldig fokus på sex & drugs & rock'n roll. Og selv om selve arrangementet går bra, er rammeverket veldig viktig. Når ting blir stadig litt vanskeligere tenker man som arrangør lettere at "hvorfor skal vi gidde dette?" Og så finner man seg til slutt noe annet å gjøre, sier Gunnufsen.

Overformynderi

Drevdal avslutter:

— Hovefestivalen er Norges største målt i antall publikummere, noe som også gjør den til et nasjonalt anliggende. Hvis gjestene føler at de kommer til et sted med overformynderi og mistenkeliggjøring har både vi og Arendal tapt. Det er heldigvis mange lokale organisasjoner og næringsaktører som støtter og samarbeider med oss. Men det blir stadig vanskeligere for dem å forklare at de gjør det dersom fremstillingen av festivalen fortsetter på dette nivået, sier Drevdal.

Ordføreren frykter ungdomsfyll

Ordfører Einar Halvorsen i Arendal sier han må lytte til politiet.

— Aldersgrensen på campen er noe som har kommet etter en trekantdialog mellom kommunen, politiet og Hovefestivalen. Som ordfører er jeg nødt til å lytte til politiet. Jeg har også selv vært med politiet en hel kveld der ute for å se selv, slik at jeg fikk nødvendig grunnlag for å mene noe, sier arendalsordfører Einar Halvorsen (H).

Han understreker at festivalen fremdeles er sterkt ønsket i byen, og at han vil gjøre det han kan for at det blir lagt best mulig til rette.

— Men alkoholbruk blant unge er et samfunnsmessig problem, og lovgivningen her blir nesten ikke respektert. Da kan vi ikke legge til rette for at ungdom under atten år skal nyte alkohol på festivalcampen, sier ordføreren.

Han er ikke enig i at festivaler på Sørlandet er spesielt utsatt for fordommer og skepsis, men han er delvis enig i at mediene har vært for strenge med festivalen.

— Agderposten synes jeg nok kjørte litt for tøft på det sporet i fjor, sier Halvorsen.

Agderposten forsvarer seg

Agderpostens sjefredaktør Morten Rød viser til statistikken når han forsvarer avisens festivaldekning.

— Jeg er ikke enig i at vi bare har dekket Hovefestivalen på en negativ måte. Kanskje kunne vi vist et tydeligere skille mellom det som handlet om festivalcampen og det som skjedde på selve festivalen. Men det vi skrev fra campen handlet om viktige samfunnsforhold som vi mener det er naturlig å skrive om, sier sjefredaktør Morten Rød i Agderposten.

Avisen har laget statistikk over sin dekning av Hove 2013 den uka festivalen varte.

— Vi hadde 33,5 avissiders dekning, hvorav 6,5 var negative om alkohol og narkotika på festivalcampen. Vi hadde 11 sider positive saker og 16 sider nøytrale, sier Rød.

— Men dere hadde ingen musikkanmeldelser?

— Vi valgte å skrive i forkant om det som skulle skje. Det handler også om knappe deadlines, og at vi ikke prioriterte nettet på samme måte som i år. Nå når vi alle våre lesere digitalt, og kan planlegge musikkdekningen ut fra det, sier Rød.