Tirsdag presenterte vi en oversikt over hvor stor innvandrerbefolkning det er i de ulike bydelene i Kristiansand. Andelen varierer kraftig, fra drøyt sju prosent på Flekkerøy og i Ytre Randesund til 37,3 prosent på Slettheia. Dette er store forskjeller. Så store at de folkevalgte bør se behovet for handling.

Innvandrere kommer fra mange forskjellige land. På mange måter er det derfor feil å se på dem som én gruppe. De representerer ulike kulturer og bringer med seg ulike kvaliteter — til byen og til det enkelte nabolag.

Samtidig er det en svært viktig verdi i vårt norske samfunn at vi i størst mulig grad forsøker å legge til rette for spredt bosetting blant de som kommer til vårt land. Det bidrar til at innvandrere på en helt annen måte blir kjent med bredden i det norske samfunnet. Gode kjennskap og vennskap i lokale nabolag er det beste vertøyet for god integrering. I tillegg kommer det helt sentrale hensynet til skolene. Det er avgjørende viktig at fellesspråket mellom barna i skolegården og timene er norsk. For store fremmedspråklige innslag i en klasse kan bli en hemsko for undervisningen.

Dette er ikke selvsagt. Sverige er blant de landene som har en annen politikk. Vårt naboland praktiserer fri bosetting. Ikke minst i disse tider ser vi de alvorlige konsekvensene det kan medføre. Egne bydeler med stor overvekt av én innvandrergruppe skaper avstand til resten av samfunnet - og fordommer.

Nå kan Kristiansand på ingen måte sammenliknes med store europeiske byer som sliter med gettofisering. Men det betyr ikke at ikke byens politikere bør legge til rette for en jevnere bosetting enn det som er tilfellet i dag. Mange typer verktøy benyttes allerede. Kristiansand boligselskap spiller en viktig rolle, blant annet gjennom kjøp av boliger for de som sliter økonomisk. Kommunen har også et virkemiddel i form av reguleringsplaner, hvor man kan legge til rette for en differensiert boligmasse.

I lys av den oversikten vi presenterte tirsdag, og i lys av de mange nye som skal bosettes i årene fremover, bør innsatsen på dette området intensiveres.