Torsdag opplyser politiet at de vil begjære to av de siktede varetektsfengslet.

Klokke 20.20 tirsdag mobiliserte politiet i Kristiansand etter en meldingen om at en 19— år gammel mann ble holdt fanget av flere personer. Han var blitt slått og truet i en leilighet.

Kidnapperne hadde også kontaktet foreldrene hans. Mot at de betalte en sum penger, skulle 19-åringen få gå.

Det var avtalt et sted overleveringen skulle skje, men før det skjedde ble politiet varslet. Både sivile og uniformerte mannskaper deltok i aksjonen i Kristiansand sentrum.

Ble skygget ned Markens

Politiet hadde navnet på flere av de angivelige kidnapperne. En gruppe av dem ble lokalisert i Markensgate ved Slottet. De beveget seg nedover gata mens de ble skygget av politiet.

Der gata krysser Tollbodgata møtte de flere personer sammen med offeret. Her slo politiet til og befridde mannen. Aksjonen varte et par timer .

Etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen i Kristiansand-politiet. Foto: Erling S. Hægeland

— Vi har pågrepet og siktet seks personer for frihetsberøvelse, trusler og vold, opplyser etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen, i Kristiansand-politiet til Fædrelandsvennen. Onsdag kveld ble ytterligere to personer pågrepet og siktet i saken.

Også de sivile politifolkene var bevæpnet under aksjonen. Men det er ikke avdekket at de siktede brukte våpen for å true offeret.

Yngste siktede er 17 år

Den yngste av de siktede er en 17 år gammel jente, mens resten er menn opp til 25 år. Alle tilhører rus- og kriminalitetsmiljøet i byen.

Ifølge politiet skal motivet for bortføringen være at offeret skylte penger til de siktede. Da han ble frigjort, ble det konstatert hevelser, som politiet mener stammer fra at han har vært utsatt for vold av de siktede.

— Han er ikke alvorlig skadet, men var svært skremt og redd da politiet befridde ham, sier Eriksen.

Den 17 år gamle jenta ble avhørt natt til onsdag, og deretter sluppet fri. De øvrige siktede avhøres ut over dagen onsdag. Det er ikke kjent hvordan de stiller seg til siktelsene.

— De forklarer seg om de faktiske forholdene, men foreløpig vil vi ikke gå ut med hva som er kommet fram i avhør, sier etterforskningslederen onsdag ettermiddag.

Han ønsker ikke å kommentere hvor stort beløp som ble krevd i løsepenger.

- Ikke overrasket

Det er ikke første gang politiet ser slike brutale metoder for å inndrive gjeld i narkotikamiløjet i Kristiansand.

— Vi har sett liknende saker i miljøet, og det er kanskje noe man ikke skulle tro foregikk her i byen. Men jeg blir ikke overrasket over at dette skjer, sier Eriksen.

— Har vanlige mennesker grunn til å føle frykt for slike ting?

— Ikke i denne type saker. Dette er interne oppgjør mot dem som skylder penger, ikke folk rundt, sier Eriksen.

- Tøffere miljø

— Når det kommer til narkotikamiljøet, er volden blitt røffere og tøffere når det kommer til inndriving av gjeld, sier Karin Berthelseni Kristiansand kommuneskriminalitetsforebyggende team.

— Også blant de yngre under 18 år har miljøet blitt hardere, sier hun.

Kollega Håvard Berge sier de hører om alvorlige historier fra ungdommer de har kontakt med. Men få saker blir anmeldt.

— Det er stor risiko ved å tyste, så det er sjelden dette kommer fram i lyset, sier Berge.

Han sier det ikke er uvanlig at narkotikakreditorer går på foreldre. Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om foreldre som har blitt tvunget til å ta opp lån for å betjene ungenes narkogjeld.

— Når ungdommene ikke kan betale, går man på foreldrene for å kreve inn pengene, sier Berge.