Ali Charaf Damache ble pågrepet i Barcelona torsdag, basert på en amerikansk arrestordre hvor det står at han mistenkes for å rekruttere folk til ekstremistisk gruppe islamister, opplyser innenriksdepartementet i Catalonia, nordøst i Spania. Damache ble ført til en nasjonal domstol i Madrid, som besluttet at han må sitte fengslet mens begjæringen om å utlevere ham blir behandlet.

Damache er ettersøkt i USA i forbindelse med eposter sendt i landet i 2009 og 2010 som antyder at han var en rekrutterer for al-Qaida i det islamske Maghrib (AQIM) og forsøkte å etablere celler.

USAs justisdepartement sier at mens han bodde i Irland, rekrutterte Damache Colleen LaRose og en annen amerikansk kvinne via jihadistiske nettsider. Han giftet seg med den andre kvinnen den dagen hun kom til Irland.

LaRose brukte tilnavnet Jihad Jane på nettet og er dømt til ti års fengsel for å ha gått med på å drepe den svenske kunstneren Lars Vilks, etter at han tegnet profeten Mohammed som en hund.

Damache har tidligere motsatt seg utlevering fra Irland. Hvordan han fant veien til Spania er ukjent, men politiet slo til etter tips om at han befant seg i Barcelona, hvor han stadig flyttet på seg og bare sov et par netter på samme hotell. (©NTB)