Arbeidet med å finne danske Anders Fogh Rasmussens etterfølger er nå inne i sluttfasen, og det sies nå til Aftenposten at både Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president Francois Hollande har erklært sin støtte til Jens Stoltenbergs kandidatur.

Tidligere er det kjent at både USAs president Barack Obama og Tysklands forbundskansler Angela Merkel har Stoltenberg som sin favoritt. Dette betyr at alle de fire tyngste NATO-landene nå står bak nordmannen.

Toppmøte mandag

Så lenge prosessen ikke er formelt avsluttet må det tas et forbehold. Fortsatt kan det skje uforutsette ting som kan stikker kjepper i hjulet for den norske kandidaten, men de som nå følger saken på innsiden ser ikke hva som nå skal hindre Jens Stoltenberg fra å bli NATOs 13. generalsekretær.

Det har vært spekulert i om det allerede mandag vil bli kjent hvem som etterfølger Anders Fogh Rasmussen. Grunnen er at USAs president Barack Obama kommer til Europa i dag for å delta på toppmøtet om atomsikkerhet i Haag. Der han vil møte lederne i alle de mest sentrale NATO-landene.

Ingen kan utelukke at den amerikanske president eller andre sentrale ledere kommer til å erklære sin offentlige støtte til Stoltenbergs kandidatur, men Aftenpostens kilder avviser at det er planlagt en offentliggjøring allerede nå.

Derimot pekes det på at NATOs utenriksministermøte i Brussel tirsdag og onsdag neste uke vil være et meget sannsynlig tidspunkt for både formell beslutning og offentliggjøring.

Det var tirsdag i forrige uke at den seriøse italienske storavisen La Repubblica spekulerte i at Norges nylig avgåtte statsminister ville få denne svært så prestisjetunge stillingen.

Motkandidater

Det er ingen tilfeldighet at nettopp italienske journalister har vært spesielt opptatt av dette siden Franco Frattini både tidligere utenriksminister og EU-kommisær har vært en av de antatt sterkeste kandidatene. Det samme gjelder Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski. De siste dagene har en rekke europeiske aviser lansert EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso, som en formidabel motstander for Jens Stoltenberg nå i siste runde.

Aftenpostens kilder mener å vite at José Manuel Barroso, som også er tidligere Portugisisk statsminister, ikke er så aktuell som mediespekulasjonene tyder på. Det hevdes også at de andre mest sannsynlige motkandidatene nå mer eller mindre er ute av bildet. Dette er en prosess som har vart i mange måneder og det er det offentlige sluttspillet vi nå er vitne til.

Norge har vært med i NATO helt siden alliansen ble opprettet, men en nordmann har aldri hatt den sentrale stillingen som generalsekretær. Tre nederlendere, to belgiere og nå en danske illustrerer imidlertid at i NATO kan også de minste landene få det viktigste vervet.

Tredje gang

To ganger i alliansens historie har Norge formelt lansert en norsk politiker som kandidat:

I 1988 var tidligere statsminister Kåre Willoch svært nær å bli generalsekretær, men tapte i sluttfasen da det daværende Vest-Tyskland sterkt ønsket sin forsvarsminister Manfred Wörner i stillingen.

For drøyt ti år siden ble daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold forslått av Bondevik II-regjeringen, men ble i realiteten ikke betraktet som noen seriøs kandidat. Den gang ble jobben besatt av nederlenderen Jaap de Hoop Scheffer.

På det tredje forsøket ser det altså ut til at Norge kommer til å lykkes med å få dette prestisjefylte vervet.