Kristiansand Skruefabrikk & Mek. Verksted AS har cirka halvparten av omsetningen sin til oljebransjen. Da oljeprisen begynte å falle i vinter og vår merket de at det ble færre og færre jobber. Dermed må cirka 25 av 120 årsverk kuttes.

Undervannsutstyr

— Det er en konsekvens av det som skjer i oljebransjen. Vi får færre ordrer, og må få ned kostnadene. Vi er i samme situasjon som alle andre i bransjen, sier administrerende direktør, Sveinung Hovstad.

Direktør Sveinung Hovstad. Foto: Kjartan Bjelland

Bedriften leverer mekaniske tjenester til tradisjonell industri, skip og offshore innenfor maskinering, montering, testing, plate— og sveisearbeid. «Skruen» er en tradisjonell arbeidsplass i Kristiansand, og har vært i drift siden 1918. De siste årene har mye av deres jobb vært å levere subseautstyr, koblinger på havbunnen.

Permitterer ikke

— Vi har utstyr på havbunnen over hele verden, men nå har investeringene både på norsk sokkel og andre steder gått ned, sier Hovstad.

Vi var nødt til å gjøre noe

Han opplyser at de begynte å snakke med de ansatte om den kraftige nedgangen i april. I månedene som fulgte ble det bare verre.

Skruen har vært arbeidsplass i Kristiansand i nesten 100 år. Nå kutter de en femtedel av arbeidsstokken. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi var nødt til å gjøre noe. I løpet av september og oktober er mange store prosjekter ferdig. Da må vi justere ned kapasiteten, fortsetter Hovstad. Han sier at de ikke ser noen bedring i horisonten, derfor blir det oppsigelser og ikke permitteringer.

Siste runde?

Skruefabrikken har produksjon i både Søgne og Kristiansand. Ansatte begge steder vil miste jobben. Oppsigelsene er allerede i gang. Bedriften har hatt god vekst de siste årene, frem til stansen i år.

— Nå kommer vi tilbake til 2011-nivå, sier Hovstad.

— Er dette siste runde?

— Det må bli en løpende vurdering. Vi er avhengig av å tilpasse kapasiteten.