Nær samtlige skandinaviske piloter er nå ute i streik. Som følge av streiken har Norwegian kansellert alle innenlandsflyvninger i Norge, Sverige og Danmark. Om lag 35.000 passasjerer er rammet.

Du kan få pengene tilbake

Alle passasjerer på kansellerte avganger vil få beskjed på SMS. Reisende kan finne oppdatert informasjon om enkeltflyvninger på Norwegians nettsider.

— Passasjerene kan enten få pengene tilbake, eller kreve alternativ transport så raskt som mulig, eller en annen gang om de ønsker det, hvis flyavgangen blir forsinket over fem timer, eller kansellert som følge av streiken, sier direktør i forbrukerservice Ingeborg Flønes i en pressemelding.

  • Dersom du forttsatt ønsker å fly kan du kreve å få billett på en annen flyvning så snart som mulig, eller på et senere tidspunkt.

  • Velger du å få pengene tilbake, skal du få pengene utbetalt innen syv dager.

  • Du har krav på mat og drikke hvis forsinkelsen blir over to timer eller avgangen blir kansellert.

  • Må du vente til neste dag, kan du få dekket hotellutgifter. Du kan også få dekket transport til og fra overnattingsstedet.

Forbrukerrådet har laget en kalkulator som hjelper deg å finne ut hva du har krav på når flyet ditt er forsinket eller kansellert.

Får du ikke det du har krav på, må du klage til flyselskapet. Dersom klagen din ikke fører frem, må du klage til Transportklagenemnda.

Flere vil ta tog

NSB bekrefter at flere ønsker å reise med tog på strekningene mellom Oslo og Bergen og Oslo og Trondheim. Det har også vært flere henvendelser til kundesenteret enn normalt.

— Det kan se ut til at det er en økning på de lange strekningene. Det er litt vanskelig å si om det utelukkende skyldes streiken. Vi har nettopp hatt vinterferie, og det kan også være med å gi økt pågang, sier pressevakt i NSB, Gina Scholz.

Hun sier NSB følger nøye med på Norwegian-streiken og følgene av den.

— Det er bare bra hvis flere ønsker å reise med oss. Det er plass på toget, så fremt alle ikke vil reise med de mest populære avgangene, sier Scholz.

Setter inn ekstra busser

Lavprisekspressen melder om stor etterspørsel på sine ruter. Busselskapet setter inn ekstra avganger mellom Oslo og Trondheim onsdag og torsdag. De kjører foreløpig som vanlig mellom Oslo og Stavanger.

Nettbuss har ikke besvart Aftenpostens henvendelser, men kjører flere avganger daglig mellom hovedstaden, Bergen, Kristiansand og Trondheim.

Økt etterspørsel hos SAS

Aftenposten skrev mandag at billettsalget hos Norwegian har falt i bakken etter at pilotene gikk ut i streik i helgen. Samtidig øker billettsalget hos SAS.

— Det har vært noe økt etterspørsel hos oss de siste dagene. Det gjelder stort sett flyvninger i Skandinavia. Det er merkbart, men ikke overveldende, sier kommunikasjonssjef i SAS, Henrik Edström.

Reisende som rammes av kansellerte Norwegian-fly, kan ringe telefonnummeret 21 49 21 49 for å få hjelp til å booke om billetter og få refusjon dersom de har krav på det.