— Jeg synes det gøyeste er farten. Det går veldig fort, sier sju år gamle Liam Håkonsen.

Syvåringen var et av barna som mandag ettermiddag fikk seg en tur i flere racerbiler, blant annet en i Porsche og en Lamborghini.

For tredje år på rad inviterte Lasse Hansen barn fra barneposten ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand til å bli med på en fartsfylt opplevelse. Arrangementet er et frivillig tiltak i samarbeid med sportsbilentusiaster.

Det hele startet med at Hansen rett og slett ville gjøre noe for å glede dem som har det vanskelig.

Sportsbiler på rad og rekke. Foto: Anette Larsen

— En veldig god kamerat hadde et barn som ikke var friskt. Jeg ønsket derfor å finne på noe morsomt for dem som ikke alltid har det så greit, forteller Lasse Hansen.

Positivt tiltak

Ved hjelp av motorinteresserte venner og et godt nettverk i racingmiljøet, fikk Hansen samlet rundt 20 frivillige på Skandinavisk Trafikksenter i Sørlandsparken, alle med hver sin sportsbil.

— Barna får muligheten til å bli med på en tur i den bilen de selv ønsker. Vi har satt opp en bane med både skarpe svinger og lange strekninger det kan kjøres fort på, sier Hansen.

De som ble invitert var kreftsyke barn og andre alvorlig syke barn, i tillegg til deres familier. Hansen tok selv initiativet til arrangementet og la forslaget fram for sykehusledelsen.

Unni Hatteberg er sykepleier ved kreftavdelingen for barn. I de tre årene arrangementet har holdt på, er det hun som har hatt ansvaret for formidlingen av dagen. Hun er svært positiv til tiltaket.

Det gikk fort i svingene på glattkjøringsbanen. Foto: Anette Larsen

— Dette er et flott tiltak for barn som ellers ikke kommer så mye ut, sier hun.

Spesielt for barna

Hun legger til at det i fjor var veldig mange påmeldte, mens det i år kun var fem barn som hadde anledning. Hatteberg forteller at alle som vil og kan får være med, men at det dessverre er noen som ikke er i stand til å være med på grunn av helsen.

- Takket være ABC Trafikkskole, får vi låne glattkjøringsbanen gratis, sier Lasse Hansen. Foto: Anette Larsen

Sju år gamle Liam er diagnostisert med nevrofibromatose type 1, en lidelse som forårsaker svulster. I snart ett år har Liam fått medisiner mot en kul i hodet, og han er ofte i kontakt med sykehuset. For far Yngvar Håkonsen var det derfor godt å skyve tankene over på noe annet.— Det er et helt fantastisk bra tiltak. For oss som står oppi en slik situasjon, er ingen hverdag lik, og det er godt å få tankene over på noe annet. Jeg synes det er viktig å gjøre noe spesielt for barna, sier Håkonsen, som ikke legger skjul på at han selv ville være med på en tur.

— Dette er gøy for både store og små, sier han.

God avkobling

Hatteberg er enig i at tiltak som dette er god avkobling for barn og deres familier som har en strevsom hverdag.

— Dette er en positiv input i hverdagen for de som er syke, for det er mye vondt og leit når du er syk. Å få en dag hvor man bare kan ha det gøy og kose seg, er utrolig bra. Vi er veldig fornøyde, både barna, søsken, foreldre og ansatte på sykehuset, sier Hatteberg.

Barna fikk kjøre med bilene de selv ønsket. Foto: Anette Larsen

Dagen ble holdt på glattkjøringsbanen i Sørlandsparken. Hansen forteller at de får lånt banen gratis.— Det er utrolig hvor mye frivillighet og godhet det finnes der ute. De som stiller opp med bil og bane gjør en viktig innsats for et godt formål, sier Hansen.

Han forteller at responsen har vært god, samt at barna som tidligere har vært med har vist stor glede av å være med.

— Det har vært barn som har blitt med flere ganger. Helst vil jeg ikke at de skal komme tilbake, men at de blir friske og utskrevet fra sykehuset, sier Hansen.