— Våre medlemmer stiller mye strengere krav til fabrikkene enn det vi ser her, sier bransjedirektør i Virke, Bror Stende.

Han møtte onsdag formiddag Carin Leffler i Framtiden i våre hender og Jens Ludvig Hambro Dybsand, en av ungdommene som besøkte tekstilfabrikkene i Kambodsja, til debatt.

Her kan du se alle episodene av Sweatshop, TV-serien der tre ungdommer dro til Kambodsja for å jobbe sammen med de som lager klærene våre.

— Dette er ikke en tekstilindustrireportasje, men en fattigdomsreportasje. At landet har et stort fattigdomsproblem er helt sikkert, men det gjelder ikke bare for tekstilindustrien, sier Stende.

Han argumenterte med at tekstilarbeiderne i Kambodsja tjener vel så bra som for eksempel landets bønder. Det fikk Carin Leffler til å tenne på alle pluggene, og de to fortsatte diskusjonen lenge etter at debatten var avsluttet. Også under debatten var det høy temperatur, blant annet da Dybsand beskyldte Virke og H&M for å lyve.

- At andre er fattigere, er ikke noe argument mot å heve lønnen til det tekstilarbeiderne trenger for å overleve, sier hun.

Jobber for bedring

Stende viste til at de aller fleste norske kleskjedene jobber gjennom Initiativ for etisk handel for å bedre både lønns- og arbeidsforhold i landene de produserer i, og at de stiller strenge krav til fabrikkene de bruker.

— Vi har egentlig helt samme mål - alle vil vi ha gode arbeidsforhold og lønn til å leve av, men vi er uenige om veien til målet og hvor raskt vi skal gå, sier han.

Stende understreker også at dette er et problem som må løses av bransjen som helhet, og at norske produsenter kun er smågutter å regne i denne sammenhengen.

— Klesprodusentene har stor makt, særlig hvis de går sammen, til å påvirke forholdene ved fabrikkene. Likevel ser vi at lite endrer seg, sier Leffler.

Reagerer sent

- Kleskjedene stiller som Stende sier, strenge krav til fabrikkene og følger opp både med egne og eksterne kontroller. Har dere et litt urealistisk bilde av hvor raskt dette skal gå?

— Dette er ikke en diskusjon som har begynt i dag - vi har jobbet for levelønn og arbeiderrettigheter i mange år. Men kjedene reagerer ikke raskt nok. Det er ikke før levelønn blir en snakkis at det skjer noe, sier Leffler.

Hun mener det finnes en rekke tiltak kjedene kan iverksette med en gang, som vil være med å bedre forholdene i tekstilindustrien i asiatiske land:

— Alle kan skrive under på rammeavtalen for å sikre tekstilarbeidernes rettigheter i morgen. Den vil ikke ha like stor effekt i alle land, men god effekt mange steder. Alle selskapene kan lage en strategi med tidsfrister for hvordan de skal bidra til å sikre arbeiderne levelønn og for å sikre dem rett til å få sin stemme hørt. Og de kan knytte seg opp til klagemekanismer der arbeiderne trygt og anonymt kan melde fra om kritikkverdige forhold, sier hun.

Ville ikke støtte lønnsøkning

Kjedene argumenterer med at de ikke alene kan kreve at fabrikkene betaler høyere lønn til arbeiderne, og viser blant annet til at de ofte kun er en av mange kunder ved fabrikkene de bruker. Leffler erkjenner at det kan være en utfordring, men etterlyser mer innovative løsninger.

— Det sveitsiske selskapet Switcher prøver nå for eksempel ut en løsning der de betaler inn 1 prosent ekstra til et fond som fordeles likt til alle arbeiderne ved fabrikken, sier hun.

— Kleskjedene sier de vil jobbe for levelønn, men det spørs hvor dypt det stikker. Da vi spurte en rekke store kjeder om de ville støtte de kambodsjanske arbeidernes krav om minstelønn på 160 dollar, var det ingen som sa ja, sier Leffler.