— Vi har ikke åpnet gjenstanden ennå, så vi kan foreløpig ikke si noe mer om hva som befinner seg inni den, sier politiet i en kort kommentar i Aftenbladet.

Arbeidet med å heve gjenstanden startet i formiddag. Den lå på 70 meters dyp i Lysefjorden.

Operasjonen ble utført med en fjernstyrt undervannsfarkost innleid fra et privat selskap. Slike farkoster brukes i oljeindustrien til utallige oppgaver som tidligere krevde dykkere.

Spesialutstyr og personell var tidlig på plass ved funnstedet for å bistå politiet i hevingen.

Den siktede ektemannen vilkonfronteres med funnet i løpet av tirsdagen, ifølge forsvarer Ørjan Eskeland.

ROV på plass

Klokken 08.49 var en ROV (Remotely Operated underwater Vehicle) på vei inn Høgsfjorden. ROV-en tilhører det Bergen-baserte selskapet Neptune Marine Consulting. Selskapet leverer undervannstjenester og konsulenttjenester til maritim virksomhet, ifølge firmaets nettside.

- Jeg kan ikke uttale meg så veldig mye om hva vi skal gjøre, men vi skal gjøre noe arbeid i Lysefjorden, bekreftet daglig leder Robert Sørheim Olsen til Aftenbladet.

ROV-en var på plass rundt 10-tiden tirsdag. Da ankom både spesialutstyr og personell som skal bistå politiet i hevearbeidet av gjenstanden i Lysefjorden.

Politiet understreker også at ingenting så langt er bekreftet. Det er med andre ord ikke sikkert at det er et menneske som lå på 70 meters dyp i Dørvika.

Hemmelig i ett døgn

Det interessante funnet ble gjort 150 meter fra land på søndag. I et døgn klarte politiet å holde det hemmelig. Da oppdaget Aftenbladet en sivil politibil som sto i skjul i Dørvika, en avsidesliggende, offentlig badestrand. Dette er en lun vik på sørsiden av Lysefjorden, cirka seks kilometer nordøst for Forsand sentrum. Innerst i vika ligger det en sandstrand.

Her begynte to båter med mannskaper fra Norsk Folkehjelp å søke med undervannskamera søndag morgen klokka 09. Systematisk sjekket mannskapene havbunnen utenfor badeplassen. To undervannskamera var i bruk, et lite som går ned til 40 meter og et større, som kan gå ned til 120 meter.

Dette er likevel lite med tanke på at Lysefjorden er hele 422 meter på det dypeste. I tillegg er fjorden 42 kilometer lang. Mot alle odds ble det likevel gjort et funn 150 meter fra land.

— Søndag klokka 13.30 ble det lokalisert et objekt som er interessant for oss. Dette objektet skal heves for å få konstatert hva det er, opplyste innsatsleder Ståle Østerhus ved Strand og Forsand lensmannskontor.

Vakthold

Politiet hadde vakthold med politibåt i Dørvika til operasjonen i dypet av Lysefjorden var gjennomført. En oransje bøye lå i sjøen for å markere funnstedet.

- Hva viste bildene fra undervannskameraet?

— Det vil jeg ikke beskrive. Men det var av en sånn karakter at vi ønsker å ta objektet opp.

Letingen innstilt

- Er dette et gjennombrudd?

— Det kan jeg ikke si før vi har konstatert hva som ligger på havbunnen. Letingen er innstilt inntil vi får hevet og avdekket hva dette er. Norsk Folkehjelp har gjort en fantastisk jobb, uansett om vi har fått en løsning eller ei. Jeg vil oppfordre alle i Strand, Hjelmeland og Forsand til å melde seg inn, sier innsatsleder Østerhus.

Både den savnede 36-åringen og hennes siktede ektefelle (34) er fra Tyskland. De kjøpte hus på Eikeland i Espedalen for tre år siden. Ekteparet har to barn, på 7 og 11 år, og disse er tatt hånd om av barnevernet i Forsand.

Ungene vet det

— Ungene er orientert om at det er gjort et mulig funn, opplyser ordfører Ole Tom Guse i Forsand kommune.

Han ble orientert av politiet før gårsdagens pressemøte.

— Jeg var orientert om at det er gjort et funn som nå skal undersøkes nærmere. Utover dette har jeg ingen informasjon og vi avventer til vi har fått nærmere beskjed. Kommunen har gjort det som trengs for å ta vare på ungene, sier ordfører Guse.

Vil gi ungene et svar

Store deler av Forsand er gjennomsøkt på jakt etter den savnede tobarnsmoren. Letemannskaper hadde søkt i Lysefjorden tidligere, men søndagens søk var det første i Dørvika.

Operativ leder Espen Brekke i Norsk Folkehjelp påpeker at de har hatt flere mål med innsatsen.

— Det handler ikke bare om å hjelpe politiet. Vi har stått på så mange dager for å gi et svar til ungene, sier han.