Julebordsesongen og fellesferien er høytid for utroskap. Flere hyrer private etterforskere når magefølelsen er dårlig.

— Det er et voldsomt kick og er enormt spennende. Nesten som på film, sier Sturla når han beskriver arbeidet sitt for Fædrelandsvennen i det vi møter ham på en uteservering i Kristiansand sentrum.

Han har alltid vært interessert i krim og er nysgjerrig av person. I fjor kom han i kontakt med Etterforsker1 på Østlandet og ble ansatt som Kristiansands lokale spaner. Det er bare moren som vet at han allerede har kapret drømmejobben.

Flest utroskapssaker

Det er ikke nok arbeid på Sørlandet til å være etterforsker på heltid, men Sturla har skaffet seg en fleksibel dagjobb.

De fleste sakene dreier seg om mistanke om utroskap.

— Sist oppdrag startet med at jeg fikk tilsendt et lengre skriv, bilder og relevante dokumenter på e-post. Deretter gjorde jeg research på de forskjellige personene for å forberede meg på feltarbeidet.

Oppdragsgiveren var en dame som trodde forloveden hadde en affære.

— Etter hvert fikk jeg «kontakt» med de involverte på en restaurant i sentrum. Da ringte jeg faktisk en kompis, som ikke visste at jeg var på jobb, og inviterte han ut en tur. Vi spiste og drakk ved siden av paret som var på date. Etter en bedre middag kunne jeg følge etter dem hjem og se de låse seg inn i den nye damas leilighet.

Lå i buskene

I jobben inngår både snikfotografering og skjulte lydopptak, men Sturla har også gått lenger for å være sikker på at mistanken er reell.

— Jeg har ligget i buskene og kikket inn soveromsvinduet. Man må vurdere hver situasjon individuelt. Det viktigste er jo å være trygg.

Og det har han klart til nå. Sturla har nemlig aldri blitt oppdaget.

Kan bli dyrt

Thomas Mathiesen forteller at de fleste sakene på Sørlandet handler om barnefordeling eller utroskap.

Man må være forberedt på å grave dypt i lommene når man bestiller en privat etterforskning.— Prisene i bransjen varierer fra rundt 800 til 3000 kroner i timen. Med research og spaning går det raskt 25.000 kroner for å oppklare en sak, sier daglig leder Thomas Mathiesen i Etterforsker1. Men privatetterforskere er ikke bare for rikfolk.

— Klientene våre er alt fra studenter til foretningsmenn. Kommuneansatte er storkunder, men jeg tror aldri jeg har bistått en journalist.

Kan kjøre familier i grøfta

Etterforskningsleder i Agder politidistrikt, John Thomas Homme, har ikke opplevd problemer med privatetterforskere.

— Så vidt meg bekjent finnes det ikke et aktivt miljø på Sørlandet. Og så lenge de opererer innenfor loven, vil ikke politiet foreta seg noe.

Oddleif Sveinungsen har jobbet i politiet i 35 år, men er nå en av landets mest profilerte private etterforskere. Han advarer mot aktører i bransjen som ikke har relevant erfaring.

— Man må kunne gjøre gode vurderinger. Om en vennskapelig klem blir tolket som utroskap, kan man kjøre hele familier i grøfta, sier Sveinungsen.