FLÅM: Kystvakten plukker vrakgodset og har fylt opp hele akterdekket av fartøyet, blant annet med hele trær som vannmassene rev opp med roten, melder Aftenposten.

Det er dagen etter flommen som ble utløst av store nedbørsmengder. Alle steder er det spor etter vannmassene som brøytet seg vei.

— Vannet kom som en elv ned fjellsiden og ut på over Flåmselven. Vi måtte ødelegge pleksiglasset i rekkverket på broen for at vannet skulle kunne renne av, forteller en av de mange som var med å kjempet en fortvilet kamp mot vannmassene tirsdag kveld og natt til onsdag.

Hele Flåm sentrum og Flåmsdalen er sperret av. Mannskaper fra Heimevernet holder vakt og vasser gjennom gjørmen som ligger igjen i gatene etter at vannet har trukket seg tilbake.

afp000792614-C8_xL8QaMa.jpg Foto: Hans O. Torgersen

Serverer kaffe

På Rådhuset i Aurland serverer man kaffe til alle, også pressefolkene som bruker kantinen som arbeidsplass. De ansatte på rådhuset vet at mange sambygdinger er hardt rammet, men etter brannen i Gudvangtunnelen og brannen i Lærdal er galgenhumoren på plass: "Vi begynner å få erfaring i håndtering av katastrofer".

Fra helikopteret over Flåmsdalen ser vi hvor store ødeleggelsene er. Bygdas barneskole er ikke bare avskåret fra veinettet fordi broen over elven er vasket bort, men vannmassene har gravd seg delvis inn under skolebygget.

afp000792641-j869nvs99T.jpg Foto: Hans O. Torgersen

På kanten av stupet

Fire hus balanserer på kanten av elven. Vannet har gravd seg inn under to av dem.

Elven har gravd seg helt inn til kanten av kirkegården. Flere broer er borte, vrakgods ligger samlet flere steder og der, midt i elven, ligger resten av flere hus, det som for et døgn siden var menneskers hjem.

— Hva tenker du når du ser bildene av ødeleggelsene?

— Først og fremst tenker jeg på de som bor der og det tapet de har lidt. Jeg forstår at de har det vanskelig, sier ordfører Noralv Distad til Aftenposten.

Store ødeleggelser

Det står klart at ødeleggelsene er mer omfattende enn noen kunne vite før det ble lyst onsdag morgen.

afp000792179-mJLCxOJD4K.jpg Foto: Hans O. Torgersen

— Det er veldig store skader det dreier seg om og veldig store summer, men det får vi ta i neste omgang, sier ordføreren, og fortsetter:- Det som gleder meg i min posisjon, er at jeg er omgitt med så mange dyktige medarbeidere, og så mange som er villige til å gjøre en så stor innsats. Det er helt avgjørende.

Flere hunder er evakuert

Totalt er flere hundre evakuert, elleve hus er gått tapt, fire broer har kollapset og hovedveier på Vestlandet er stengt etter flommens herjinger i natt.

I Aurland i Sogn og Fjordane er nesten 270 personer evakuert på grunn av flommen. Ingen får reise hjem onsdag selv om vannstanden har gått noe ned fra da det var på det høyeste nivået.

Rundt 150 mennesker er evakuert fra Flåm, blant annet fordi man frykter at en demning i Flåmsdalen vil kollapse. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vurderer onsdag ettermiddag faren for dette, skriver NTB.

Like før klokken 12 melderSogn Avisat minst seks hus og tre broer er tatt av flommen langt Flåmselva.

Vannstanden synker

Også i Odda i Hordaland er vannstanden på vei ned. Fem hus er tatt av flommen. Rundt 65 personer er evakuert fra omtrent 40 husstander, opplyser politiet til NTB. Ingen får flytte hjem onsdag.

15 hus i bygda Hjøllo er uten veiforbindelse etter at fundamentet på østsiden av brua som går over Opoelva kollapset.

- Det er ikke alternative bilveier inn. Vi må se på tiltak, for skadene er så store at det vil ta lang tid å fikse dem, sier ordfører John Opdal i Odda kommune tilNRK.

I Voss er vannmengdene enorme. Flomvarselet for Voss er på høyeste nivå – nivå fire – i rangeringen tilNVE.

— Det har regnet kraftig tre dager på rad. Spesielt i Vossovassdraget er utslagene store. Vannmengden er den største som er målt siden målingene startet i 1892, sier vakthavende hydrolog Elin Langsholt.