KRISTIANSAND: — Er ozonlaget tynnere i år? Det har jeg ikke fått med meg. Jeg føler det fortsatt er litt vinter, sier Cecilie Eriksen.

På en av de første vårdagene i Kristiansand nyter hun sola med en god bok.

— I dag har jeg ikke solkrem, men jeg er nøye med å bruke det hvis jeg sitter lenge ute. I tillegg har jeg en treåring som jeg passer ekstra godt på når vi er i sola, sier hun.

Camilla Sørensen og Carina Watnedal Toftegaard koser seg i vårsola ved Tresse.

— Nå er det skikkelig deilig. Dette har vi venta lenge på, sier Toftegaard, og legger til:

- Nyt sola, men pass litt på

Cecilie Eriksen koser seg i vårsola. – I dag har jeg fri, og nyter sola med en god bok. Foto: Sondre Steen Holvik

— Vi er nøye med å bruke solfaktor når vi er ute i sola. Man må passe litt på.Hun og Sørensen har med seg hundene Lizzi og Potter.

Tarjei Breiteig, meteorolog ved Agder Energi, forteller at ozonnivået denne vinteren har vært lavere enn normalt. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Om sommeren er jeg også nøye med å smøre hundene med solkrem, sier Sørensen.Tarjei Breiteig, meteorolog ved Agder Energi, forklarer at ozonnivået nå er mye lavere enn det som er normalt for denne perioden. Det kan ha konsekvenser for UV-strålene denne våren. Ikke siden 1979 har det vært lavere nivå for februar og mars, over Skandinavia.

— På papiret kan det bli sterkere sol, ettersom det har vært en kraftigere nedbryting enn normalt. Det kan bli litt skummelt når sola begynner å stå høyere på himmelen, sier Breiteig, og legger til:

— Jeg vil absolutt ikke skremme folk fra å nyte sola, det er sunt for kroppen. Men det kan være lurt å ha dette i bakhodet når sola står på. De lave nivåene gjelder fortsatt, og det er akkurat som om det er et lite hull ozonlaget over Skandinavia.

Perlemorskyer

Han forteller om prosessen i stratosfæren som har påvirket ozonnivået. Avkjølingen av luften over polarområdene om vinteren fører til at det dannes polar virvel.

Sånn ser en perlemorsky ut. Foto: NTB Scanpix

— Er denne virvelen veldig sterk, får vi mer vestavær, lavtrykk og lave temperaturer. Dette var tilfellet i november og desember, forteller han og tilføyer:- Dersom temperaturen blir lavere enn normalt, rundt -78 grader, får vi dannelse av en type skyer.

Disse kalles perlemorskyer.

— De ser veldig fine ut, men kan være farlige. De er forbundet med kjemiske prosesser som bryter ned ozon. Dette kan være skummelt, ettersom ozon beskytter oss mot UV-stråler fra sola.

Les også:

Breiteig legger til at ozonnivået er på vei oppover, men at det fortsatt er lavere enn normalt. Dataene Breiteig viser til er hentet fra NASA og KNMI Climate Explorer.

Lav UV-indeks

Varselet for UV-stråling viser at indeksen foreløpig er lav.

— Sola står fortsatt lavt på himmelen, og vi har en tidlig påske i år. Derfor er ikke UV-strålene så kraftige, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Det for tidlig å si hvordan det blir i påsken.

På fjellet er UV-strålene sterkere enn i lavlandet. Snøen reflekterer opp mot 80-90 prosent, ifølge Statens strålevern. Foto: Kjartan Bjelland

— Det kan jo være greit å være litt forsiktig, og man er mer utsatt på våren. Er man på fjellet hvor det er snø, forsterkes solstrålene, og UV-strålene er sterkere her enn i lavlandet. Men som sagt, det er tidlig på året og UV-indeksen er fortsatt lav.

Statens strålevern opplyser at det er viktig å beskytte seg, selv om påsken kommer tidlig. På fjellet kan UV-nivået være høyt, og snø reflekterer opp mot 80- 90 prosent.

Christine F. Solbakken, kommunikasjonssjef ved Norsk institutt for luftforskning, bekrefter at ozonlaget er tynnere denne vinteren.

— For deg og meg betyr det at vi må huske å bruke solkrem. Akkurat nå hjelper ikke ozonlaget oss så mye som det pleier, sier Solbakken.