27-åringen ranet Vitusapotek både 4. og 18. september 2015. Mannen til venstre i bildet har ingenting med ranet å gjøre. Foto: overvåkningskamera
Politiet sperret av deler av apoteket. Foto: Kjetil Nygaard

KRISTIANSAND: Det var fredag 4. september at 27-åringen ranet Vitusapotek på kjøpesenteret Sandens i Kristiansand første gangen. Mannen var ruset på amfetamin og tabletter, og bestemte seg for å rane apoteket da han trengte rusmidler. 27-åringen gikk inn i apoteket med tildekket ansikt, krevd å få utlevert narkotiske tabletter fra de ansatte, til tross for at han ikke hadde resept.

27-åringen ranet Vitusapotek både 4. og 18. september 2015. Mannen til venstre i bildet har ingenting med ranet å gjøre. Foto: overvåkningskamera

Han truet med at han hadde pistol, og ba om å få medisinene. I dommen kommer det fram at hendelsen skapte stor frykt hos de ansatte, og han fikk med seg en rekke narkotiske stoffer.

Truet de ansatte

To uker senere, den 18. september, bestemte han seg igjen for å rane det samme apoteket, da han trengte både penger og rusmidler. Også denne dagen var han ruset på narkotika, og hadde med seg en kniv da han gikk inn i apoteket. Etter å ha truet betjeningen, gikk 27-åringen bort til en safe og stjal et større pengebeløp. Tiltalte forklarte at ransutbyttet var på 13.500 kr, men retten bemerker at han var sterkt ruset og utelukker at forklaringen er riktig.

Politiet sperret av deler av apoteket. Foto: Kjetil Nygaard

Retten konkluderte med at 27 åringen ranet til seg medisinene ved hjelp av trusler, og at tiltalte handlet med viten og vilje i begge tilfeller.27-åringen ble dømt for flere forhold, blant annet for å ha oppbevart narkotika, samt avgitt uriktig forklaring overfor politiet, men det var ranene som var dominerende for straffeutmålingen.

— Ranshandlinger er skremmende for de direkte fornærmede og bidrar også til utrygghet i befolkningen, og er en grov og samfunnskadelig handling, heter det i dommen.

Har tilstått

I formildende retning vektla retten at siktede erkjente skyld, samt avga en uforbeholden tilståelse for alle forhold. Det kom også fram at tiltalte uoppfordret tilstod da han ble pågrepet etter ranet 4. september.

27-åringen har i lang tid hatt omfattende rusproblemer, og vært underlagt rusavveningsprogram.

Mannen ble dømt til fengsel i ett år og sju måneder, der fire måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år. I tillegg må 27-åringen betale 4587 kroner i erstatning til Vitusapotek Sandens.

27-åringen er tidligere domfelt seks ganger for narkotikalovbrudd og trusler.