Iowa er på ingen måte noen typisk delstat i USA. Det er få minoritetsvelgere der. Og den republikanske velgermassen er mer konservativ enn i resten av landet, mens den demokratiske er mer radikal. Likevel er delstaten svært viktig, fordi den er først ut i den lange rekken av nominasjonsvalg. Den som får en god start her, får vind i seilene inn i de neste valgene. Og den som sliter her, gjør det også videre.

På republikansk side ble det overraskende jevnt. Ifølge målingene lå Donald Trump best an, men Texas-senator Ted Cruz vant. Det mest overraskende — og gledelige - var at Florida-senator Marco Rubio kom på en så sterk tredjeplass, bare tideler bak Trump. Gledelig fordi Rubio er langt mindre rabiat enn de to andre. Trump er allerede viden kjent for sine horrible uttalelser, og Cruz representerer den reaksjonære Tea Party-bevegelsen. Rubio hører på sin side hjemme nærmere sentrum i det republikanske partiet.

Blant demokratene klarte Hillary Clinton å hale i land tidenes knappeste seier. Det var likevel en nedtur. For seks måneder siden ledet hun med 50 prosentpoeng på Bernie Sanders, og hun hadde bygget opp det som amerikanske kommentatorer kalte for den beste valgkamporganisasjonen som kan kjøpes for penger. Men Sanders klarte åpenbart å fremstå med det beste budskapet. Et av hans slagord var «Stem med hjertet, ikke med hodet». Dette traff mange, særlig unge. 74 år gamle Sanders fikk støtte fra hele 70 prosent av demokrater under 30 år. Engasjementet og gløden er hans største styrke, som gir ham solid medvind inn i de neste primærvalgene. Hillary Clinton må på sin side svare på spørsmål som «Hva gikk galt?». Det er et dårlig utgangspunkt for de neste dagene og ukene. Like fullt er Clinton fremdeles favoritt blant demokratene. Hun har den klart beste organisasjonen i de aller fleste gjenstående delstatene.

På republikansk side er bildet langt mer uklart. Trump leder på nasjonale målinger, men han fikk seg en kraftig kilevink i Iowa. Og etter New Hampshire og Sør-Carolina, er det primærvalg i svært viktige Florida. Det er Rubios hjemstat. Vinner han den, kan han for alvor utfordre Trump.

Det amerikanske valget er spennende, og viktig, for langt flere enn amerikanerne.