Anført av Charles Manson sto den sektlignende «familien» bak flere bestialske drap i California på 1960-tallet. 19 år gamle Van Houten var det yngste «familiemedlemmet» som deltok i drap, og hun er dømt for å ha deltatt da ekteparet Leno og Rosemary Bianca ble drept i 1969. Guvernør Jerry Brown i California mener Van Houten i løslatelseshøringen ikke greide å forklare hvordan hun gikk fra å være en tenåringsjente til å bli med drap. Han valgte derfor å gå imot en anbefaling fra april om at kvinnen, som i dag er 66 år gammel, skulle slippes fri.

Manson-familiens drapsorgie hadde blant annet som mål å utløse en rasekrig i USA. Den mest kjente ugjerningen var drapet på den gravide skuespilleren Sharon Tate og fire andre personer i 1969. Van Houten var ikke med på disse drapene.

Gruppens leder, Charles Manson, er i dag 81 år gammel. Han og flere andre av Manson-familiens medlemmer sitter fortsatt fengslet. Patricia Krenwinkel og Charles «Tex» Watson er flere ganger blitt nektet løslatelse, mens Susan Atkins døde i fengsel i 2009. (©NTB)