USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice har gitt uttrykk for bekymringen under et møte med amerikanske og kinesiske menneskerettsadvokater, ifølge en uttalelse fra Det hvite hus. Diskusjonene skal ha dreid seg om «forverringen av menneskerettssituasjonen i Kina».

Flere kinesiske menneskerettsadvokater har den siste tiden klaget over at undertrykkelsen av forsvarere som jobber med menneskerettighetssaker, har økt.

Tidligere i uka sa utenriksminister John Kerry at forholdet mellom USA og Kina er det mest betydningsfulle i verden i dag, og han understreket at det må håndteres med «stor varsomhet».

Den siste tiden har de to stormaktene hatt flere konfrontasjoner, blant annet i oktober da kinesiske myndigheter ba USA holde hendene fra fatet i forbindelse med demonstrasjonene for demokrati i Hongkong

Obama besøker Beijing 10.-12. november. Der skal han delta på toppmøtet i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC) og ha samtaler med sin kinesiske motpart Xi Jinping. (©NTB)