Det var Bergens Tidende som tirsdag skrev om saken. Regjeringen endret i fjor høst en sentral formulering i et styringsbrev til Politidirektoratet (POD). De rødgrønnes ordre om å prioritere saker «som omfatter barn som har oppholdt seg lenge i Norge uten tillatelse» ble erstattet med at «saker som omfatter barn skal prioriteres».

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa fra Stortingets talerstol at regjeringen «har myket opp fokuset». Dermed hadde ikke politiet lenger i oppdrag å sende ut flest mulig asylfamilier som har vært lenge i landet uten lov.

Men ifølge avisen nådde aldri beskjeden ut til landets politi. Da POD sendte sine instrukser nedover i systemet, var ordlyden den samme som før.

Høyre og Frp ble etter valget i fjor enige med samarbeidspartiene KrF og Venstre om en oppmykning av regelverket for denne gruppen.

— På bakgrunn av det som er fremkommet i dagens utgave av Bergens Tidende forventer jeg at all utsending av lengeværende asylbarn opphører med umiddelbar virkning, og i påvente av nytt regelverk, sier Venstres innvandringspolitiske talsmann Andre N. Skjelstad i Kommunalkomiteen på Stortinget til NTB. (©NTB)