— Vi jobber med å få til en retur av søkeren, bekrefter områdeleder Kirsten B. Myhre i Utlendingsdirektoratet (UDI) overfor VG.

Mannen kom over grensa ved Storskog i fjor, og i asylintervjuet 10. desember fortalte han at han hadde studert fem år i Russland. Han hadde så fått avslag på midlertidig oppholdstillatelse i Russland, og fryktet han ville bli utvist fra landet. Samtidig var han etterlyst i Syria ettersom han ikke hadde gjennomført militærtjeneste der.

Ifølge UDI risikerte ikke mannen utsendelse til Syria, og norske myndigheter mente oppholdstillatelsen i Russland kunne fornyes. Utlendingsnemnda (UNE) opprettholdt avslaget, og mannen reiste ut av Norge 11. desember.

28-åringen klaget på avslaget via Norges ambassade i Moskva. Han fikk utreisefrist fra Russland, og dro så til Tyrkia.

UNE har nå behandlet mannens sak på nytt, og de har kommet fram til at han er i en usikker situasjon i Tyrkia. Norske myndigheter skal nå vurdere om han har behov for beskyttelse.

Flere av Storskog-sakene har blitt behandlet på nytt av utlendingsmyndighetene. Blant annet har UDI hentet tilbake to jemenitter som ble returnert til Russland med buss over Storskog. (©NTB)