— Flere ansatte, høyere omsetning og ditto ordrereserver.

Det er den superkorte oppsummeringen av Sparebank 1 SR-Banks aller nyeste konjunkturbarometer for Sør- og Vestlandet, som skal presenteres grundigere i Kristiansand onsdag. «Bedriftene ser nokså lyst på utsiktene for egen virksomhet», som banken selv sammenfatter budskapet ved inngangen til det nye året.

Men på forsiden er det lagt inn en slags oppdatert bruksanvisning: «Etter at undersøkelsen ble gjennomført, har imidlertid oljeprisen falt betydelig. Det øker usikkerheten om utviklingen i næringslivet i 2015».

— Fagmiljøet vårt, ledet av sjeføkonom Kyrre M. Knudsen, jobber på høygir. Onsdag vil de gå dypere inn i konsekvensene av oljeprisfallet. Jeg tror vi må avvente hva de kommer fram til, sier assisterende banksjef Thorbjørn Thorkildsen i Sparebank 1 SR-Banks kristiansandsavdeling når Fædrelandsvennen prøver å lokke ham ut på glattisen med oppdaterte spådommer.

Optimister på egne vegne

Velger man å se bort fra at oljeprisen synes å være på vei mot 40-tallet, er dette noen av funnene i bankens konjunkturbarometer:

• Bedriftene ser gjennomgående mer positivt på sin egen utvikling fremover, enn på utviklingen til den regionen de inngår i - og faktisk for Norge som helhet. Trekket er tydelig.

Noe av oljeprisfallet er fanget opp i rapporten. Og det trekkes fram som hovedforklaring på økt usikkerhet, hvilket i neste omgang gir dempet investeringslyst.

• Samtidig skal nøkternhet og økonomisk disiplin resultere i økt lønnsomhet i 2015. • Optimismen er ujevnt fordelt. Bransjemessig er den sterkest innen tradisjonell industri og handel. (Det siste forklares med at handel i hovedsak selger til privatpersoner, som fortsatt vil ha jobb og god råd.) Geografisk ser man lysest på fremtiden i Hordaland, mindre i Rogaland og enda mindre hos oss på Agder. Og ikke overraskende er stemningen lettere hos de som ikke lever av oljesektoren, enn hos de som gjør det.

Nye markeder

Arne Austreid, Sparebank 1 SR-Banks administrerende direktør, hilser folket i konjunkturbarometerets innledning. Blant annet uttaler han at «Viljen til å videreutvikle virksomheter på Sør- og Vestlandet er god. Flere bedrifter sier at de nå vender seg mot nye markeder».

Tendensen er også dokumentert gjennom den omfattende undersøkelsen som ligger bak dokumentet. Ikke minst gjelder det for bedrifter som leverer til petroleumssektoren. (Ref. Node-bedriftenes økende satsing på offshore vind, red.anm.)

Avslutningsvis kommer regiondirektør Hallvard Ween i NHO Rogaland til orde. Han mener at oljesektorens behov for kostnadskutt tvinger fram en diskusjon om både arbeidstidsordninger og lønnsnivå i Nordsjøen. «(...) Det er klart at en del yrkesgrupper innen olje og gass har svært høye lønninger», sier han blant annet.