Landslagstrener Sondre Skarli (f.h.) lager her sausen til spaghetti carbonara, mens Håvard Bøkko kutter opp skinken. Ida Njåtun er allerede ferdig med å dekke på bordet, så hun står og observerer. Foto: Nicolai Gaustad Olsen

Etter at de har gjort unna sine siste forberedelser fredag, samles de tre for en lunsj hos familien Skarli. På menyen står spaghetti carbonara — pasta spiser de så å si alltid etter trening. Håvard Bøkko hakker skinke, landslagstrener Skarli lager sausen og Njåtun dekker på.

— Du har jo så mye melk og vann at det ikke begynner å koke før i morgen. Jeg kan ikke skjønne hvordan du sto i heimkunnskap, sier Bøkko med et glimt i øyet i retning landslagstreneren.

— Skal vi ha noen grønnsaker til? spør Skarli og tar en kikk i kjøleskapet.

— Nei, her var det ikke mye, ler han. Og det virker ikke som de to løperne er misfornøyd av den grunn.

Maten glir ned hos alle sammen, og dermed får de rikelig påfyll med proteiner. Likevel er ikke Håvard Bøkko helt overbevist.

— Terningkast tre, smiler han.

230 dager på hotell

Med landslaget blir det mye reising i løpet av året. I alt har de rundt 230 dager med hotellopphold i løpet av et år.

— Derfor er det helt perfekt at jeg kan få lov til å bo hjemme, når jeg ser samboeren min så lite som jeg gjør. Også er det hyggelig å få besøk. Vi på landslaget er jo så å si en familie så mye som vi er sammen, sier Skarli.

— Det er koselig å være her i stedet for å være på hotell. Mer behagelig er det også, sier Bøkko.

— Her har vi i alle fall ett rom hver. Det er deilig å ha en ordentlig seng. Det er sjelden vi besøker hverandre på hotellrommene, men her får vi litt kvalitetstid sammen i sofaen, sier Ida Njåtun.

Dette er ikke første gang landslagsløperne overnatter hos Skarli. Under en treningsleir i Arendal i mai bodde de også der - da huset nylig var kjøpt.

— Da var det nesten ingenting her. Vi fikk noen madrasser til å sove på. Nå er det veldig mye bedre, sier 23-åringen fra Asker.

Kan sette rekord

I helga kan Håvard Bøkko sette rekord. Han står med sju strake NM-titler, det samme som Knut «Kuppern» Johannesen gjorde i perioden 1957-1963. Og med Sverre Lunde Pedersen utslått med lungebetennelse, er det mye som tyder på at han setter rekord.

— Jeg er ikke så sikker. Simen (Spieler Nilsen) har vært her en stund allerede og trent på denne isen. Og han er i form. Jeg er ikke helt 100 prosent. Men jeg blir jo skuffet hvis jeg ikke vinner, sier Bøkko.

Like stor favoritt er Ida Njåtun i kvinneklassen. Hun har allerede blitt allroundmester tre ganger. Hege Bøkko, som er best på sprintdistansene 500 og 1000 meter, er hennes tøffeste konkurrent.

— Målet er jo å ta gull - det er det ingen tvil om. Men det er første gang jeg går 5000 meter i år, så jeg vet jo ikke helt hvordan det kommer til å gå. Jeg har gått noen gode 3000 metere, og da pleier ikke 5000 å være så mye annerledes, sier Njåtun.

Og blir det ikke gull til dem begge, da har de unnskyldningen klar:

— Da er det carbonaraen til Sondre, sier de begge.