— Nå har jeg sittet 14 år i fengsel, det er lenge.Jeg har betalt for det jeg gjorde. Nå er det bare å betale erstatningskravet, sa Jan Helge Andersen i et intervju med Fædrelandsvennen i august.

Tirsdag ble det kjent at han slipper ut av fengselet 2. januar, og overføres til hjemmesoning. Om ett år vil han være helt fri.

Solidarisk ansvarlig

For 12 år siden ble Andersen dømt til å betale for de påkjenningene og utgiftene foreldrene til Stine Sofie Sørstrønen (8) ble påført da hun ble drept og voldtatt. Retten bestemte at han og meddømte Viggo Kristiansen er solidarisk ansvarlige for erstatningen.

— Når man er solidarisk ansvarlig, plikter hver enkelt å betale hvis den øvrige skyldneren ikke betaler. Den eller de som er tilkjent erstatning, kan velge hvem man krever hele beløpet fra, sier advokat og ekspert på erstatningsrett Christian Lundin.Foreldrene til Stine Sofie ble til sammen tilkjent 893.000 kroner etter Baneheia-saken. De har kun fått utbetalt 100.000 kroner hver fra staten, i tråd med reglene da drapet ble begått. Etter 14 år har restbeløpet økt kraftig.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook

Fædrelandsvennen har benyttet Finansdepartementets kalkulator for forsinkelsesrenten og regnet ut at de etterlatte har krav på to millioner kroner fra de to drapsmennene.

— Jeg føler at det ikke er riktig at de skal være solidarisk ansvarlig for dette beløpet. Jan Helge burde fått en sum som han var ansvarlig for alene, sier Berit Andersen, mor til 33-åringen.

- En belastning

De fleste etterlatte velger å la Statens innkrevingssentral stå for innkrevingen. Etter at nødvendige livsopphold er dekket, vil Andersen bli trukket for et månedlig beløp.

— Hver måned vil vi bli påminnet det som skjedde gjennom å få en liten sum penger inn på kontoen. Og hvis jeg dør før summen er betalt, er det søsknene til Stine Sofie som får dette månedlige beløpet. Dette er en belastning for oss, sier Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie.

Hun har flere ganger tatt til orde for at staten tar hele erstatningen.

— Staten burde ha betalt ut hele beløpet umiddelbart etter dommen, og krevd det tilbake fra gjerningsmannen. Staten dømmer, men fornærmede eller etterlatte må selv kreve inn det man er tilkjent i retten. Det er et paradoks, sier Austegard.

LES OGSÅ: Viggo Kristiansen avvist for sjette gang

Hun ser også saken fra Andersens side.

— I dette tilfellet her vil han aldri få mulighet skaffe seg en egen bolig.

Ikke aktuelt å si fra seg

Ada Sofie Austegard medgir at etterlatte kan velge å si fra seg pengene etter Baneheia-saken.

Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie Sørstrønen. Foto: Torstein Øen

— Men det er ikke aktuelt for meg. Erstatningen er en del av straffen som skal fullbyrdes på linje med fengselsstraffen, sier hun.Viggo Kristiansen ble alene dømt til å betale 600.000 kroner til Lena Sløgedal Paulsens (10) foreldre. Med renter er det gjenstående beløpet nå økt til 911.000 kroner. Kristiansen har uttalt at han ikke kommer til å søke om løslatelse.

Stortingsrepresentant for Aust-Agder Kjell Ingolf Ropstad (KrF) støtter prinsippet om at hele erstatningen skal utbetales på forskudd.

— Det er bedre at staten tar regningen enn at offeret eller etterlatte betaler prisen for at gjerningspersonen ikke gjør det, sier Ropstad, som også er andre nestleder i justiskomiteen.