Den 83 år gamle fredsprisvinner Mikhail Gorbatsjov har tidligere vært en sterk og klar kritiker av Russlands president Vladimir Putin. I magasinet Time retter han nå kritikken mot USA og vesten.

Gorbatsjov er krystallklar på at verden befinner seg i en ny kald krig og bekymret over at det også er dem som snakker som en mulig varm krig. Grunnen er at man forsøker å isolere Russland med sanksjonene som er innført etter annekteringen av Krim.

Utnyttet vår svakhet

Det er en utbrett oppfatning i Russland at vesten brukte sammenbruddet i Sovjetunionen til å redusere Russlands rettmessige innflytelse.

— I årene som fulgte etter Sovjetunionens sammenbrudd forsøkte vesten å presse oss inn i en bakevje, forklarer Gorbatsjov.

Han viser til at vesten og USA ville presse Russland ut av den globale politiske scenen. Han viser til eksempelet med revolusjonen i Ukraina der det kom en provestlig regjering til makten. Vladimir Putins reaksjon på at opprøret og hans innsats for å hente tilbake noe av innflytelsen Russland hadde mistet, uttrykker Gorbatsjov sin beundring for.

Vet hva vi er verd

Han advarer vesten generelt og USA spesielt mot å bagatellisere Russland.

— Vi vet hva vi er verd, sier den tidligere sovjetlederen.

Han legger til at dersom USA ønsker å bedre forholdet til Russland har han et råd å tilby Putin.

— Jeg lærte at du kan lytte til amerikanerne, men du kan ikke stole på dem, sier han.

Gorbatsjov mener at man må tilbake til forsoning.

— Den prosessen vi nå er inne i må stanses, men så langt må jeg innrømme at det går i motsatt retning, slår han fast i intervjuet.

Les også: