Syria fordømmer den tyrkiske intervensjonen, og det samme gjør kurderne i området. USA stiller seg bak sin NATO-allierte og bekrefter onsdag kveld at amerikanske kampfly gir luftstøtte til den tyrkiske offensiven mot IS i Jarablus.

Tyrkias første mål var grensebyen Jarablus, som ble inntatt av IS i 2013 og som er den siste gjenværende grenseovergangen til Tyrkia de har kontrollert.

Byen kom i morgentimene onsdag under kraftig tyrkisk artilleribeskytning, før tyrkiske kampfly gikk til angrep mot antatte IS-mål og minst 20 stridsvogner rullet over grensa. Samme ettermiddag erklærte opprørerne at byen var «frigjort», mens president Recep Tayyip Erdogan bekreftet at de syriske krigerne hadde tatt Jarablus fra IS.

Tyrkiske spesialstyrker deltar også i angrepene, og det samme gjør hundrevis av Tyrkia-støttede islamistiske og turkmenske opprørere som alt skal ha erobret to tidligere IS-kontrollerte landsbyer nær Jarablus.

Erdogan bekreftet tidligere på dagen at militæroffensiven ikke bare er rettet mot den ytterliggående islamistgruppa IS, men også mot den kurdiske YPG-militsen, som støttes av USA. (©NTB)