Den vesle jenta, som får navnet Maud Angelica, kom til verden klokka 20.10, og alt skal stå bra til med den lille familien, ifølge Slottets informasjonssjef Wenche Rasch. Navnet Maud har hun fått etter sin tippoldemor, dronning Maud.Jenta er det første barnet i kongefamilien siden kronprins Haakon ble født i 1973. Nummer tre i arverekken

Fødselen forløp normalt og mor og barn er i fin form, sa Wenche Rasch til NTB en snau time etter fødselen. Vekt og lengde på den vesle jenta var tirsdag kveld ennå ukjent.

I den moderne verden er det slik at barnet skal hvile en stund på mors mage før det blir veid og målt, sa Rasch til det tallrike pressekorpset på Rikshospitalet.

Den nyfødte er i teorien nummer tre i arverekken til den norske tronen etter sin onkel, kronprins Haakon, og sin mor, prinsesse Märtha Louise. I praksis blir hun trolig likestilt med tremenningene sine på morsiden som verken har kongelige titler eller arverett.

Far til stede

Sjefen ved Rikshospitalets kvinneklinikk, dr. med Thomas Åbyholm, seksjonsoverlege, professor dr. med Tore Henriksen, jordmor Bente Rønnes og barnepleier Turid Pettersen bisto prinsessen ved fødselen, der også barnets far Ari Behn var til stede.

Det opplyses i en pressemelding fra Slottet at Hans Majestet Kongen har meddelt Stortingets president at barnets navn er Maud Angelica.

Besøk tirsdag

Kong Harald og dronning Sonja ventes å komme på besøk til sin datter og datterdatter onsdag formiddag.

Maud Angelica er kongeparets første barnebarn, men besøket blir ikke bare av privat karakter. Det regnes som et offisielt besøk når kongen første gang kommer på besøk til den nye arvingen til tronen.

Også andre familiemedlemmer er ventet på besøk til foreldre og barn onsdag.

Fint svangerskap

Prinsessen forsikret i påsken at hun og ektemannen har det meste av babyutstyret klart, og at de gleder seg veldig til babyen kommer. Hun fortalte også at hun hadde vært heldig og hatt et veldig fint svangerskap.

Ifølge Slottet hadde prinsessen termin i månedsskiftet april/mai, men det har vært spekulert i at terminen egentlig var sist helg.

Varsling

Hele det offisielle Norge ble varslet så snart fødselen var et faktum. Stortingspresidenten sto først i køen. Deretter fikk statsministeren, høyesterettsjustitiarius, biskopen i Oslo, Forsvaret og kongelige i Europa den hyggelige beskjeden om at det er født en arving til den norske tronen.

For å markere fødselen vil det bli saluttert og flagget fra offentlige bygninger 30 april. Barnets kommende fødselsdager vil imidlertid ikke bli offentlige flaggdager.

Stor oppmerksomhet

En tallrikt pressekorps møtte opp på Rikshospitalet da meldingen om at prinsessen var innlagt på fødeavdelingen kom. Også sikkerheten rundt sykehuset ble trappet opp betydelig.

Da prinsesse Märtha Louise ble født i september 1971, gikk det rundt ti timer fra kronprinsesse Sonja ble innlagt til prinsessen var født. At prinsesse Märtha Louise og Ari Behn valgte Rikshospitalet for å sette sin førstefødte til verden er kanskje ikke så rart. Prinsessen ble selv født på det gamle Rikshospitalet for snart 32 år siden, og det var hun som la ned grunnsteinen til det nye Rikshospitalet den 25. oktober 1995.