— Vi tar alltid forbehold, men det er veldig, veldig, veldig stor sannsynlighetsovervekt for det er tiltaltes DNA, sa Norges kanskje fremste ekspert på rettsgenetikk og DNA, fagdirektør Bente Mevåg ved Folkehelseinstituttet.

Hun var første vitne ut i Borgarting lagmannsrett fredag, en dag som i sin helhet er satt av til gransking av det nye DNA-beviset i Kristin-saken. DNA-profilen som ble trukket ut fra hudceller under neglene til Kristin var et gjennombrudd for påtalemyndigheten.

Det nye beviset er fellende, mener aktoratet i saken mot den nå 39 år gamle mannen som er tiltalt for drapet på den tolv år gamle jenta 17 år siden.

Kun en enegget tvillingbror, og i svært sjeldne tilfeller en «vanlig» bror, kan ha samme DNA-profil. I Kristin-saken er det uomstridt at det er tiltaltes DNA som ble funnet på neglene.

Gjennombruddet kom da Folkehelseinstituttet analyserte neglene som ble klippet av under obduksjonen i 1999 for tredje gang i fjor. De to foregående gangene - i 1999 og i 2006 - var det vattpinneavstryk fra neglene som ble undersøkt. I 2015 gjorde ny og bedre teknologi det mulig å undersøke selve neglene. (©NTB)