KISANGANI: Nettsiden som drives av mor til Joshua French offentliggjorde i dag et brev som skal være sendt til den norske ambassaden i Angola. Brevet skal beskrive en samtale i et fengsel i Kisangi, der det skal ha kommet frem at det i realiteten var Tjostolv Moland og Joshua French som skulle ranes i jungelen.

Vitnet skal ha overhørt samtaler mellom militære som beklaget at de hadde mislykkes i et forsøk på å overfalle og rane Tjostolv Moland og Joshua French.

Ifølge Kari Hilde French skal informasjonen nedenfor ha kommet Utenriksdepartementet i hende via en representant fra Den norske ambassaden i Angola da vedkommende var i Kisangani.

Etter hva Aftenposten erfarer skal avsenderen av brevet være tilknyttet en internasjonal organisasjon, og han skal ikke selv ha overhørt samtalen med ha fått denne gjenfortalt.

Brevet angir også navnet på to av de påståtte drapsmennene.

Mislykket angrep

I midten av september, i det militære fengselet i Kisangani var en fengslet militær vitne til en diskusjon mellom tre andre militære som var arrestert for andre saker. De beklaget seg over at de hadde mislykkes i et angrep (ambush) som hadde til hensikt å rane penger fra to utlendinger, heter det i skrivet som er offentliggjort av Kari Hilde French.

Ifølge forklaringen skal sjåføren selv ha vært med i planleggingen. Seks militære ble inkludert i planene, og skulle avvente signal fra sjåføren om avreisedag og sted for å gjennomføre ranet. Et skremmeskudd skal ha truffet sjåføren, noe som førte til at de militære rømte fra stedet. Nettstedet skriver at de militære under flukten fortalte en lokal bonde at de to utlendingene (dvs Moland og Frenchj) selv hadde drept sjåføren.

— Dette er veldig interessant informasjon, sier advokat Morten Furuholmen til Aftenposten.no.

Han fikk informasjonen tilsendt fredag formiddag, og har vært i retten mesteparten av fredagen, slik at han derfor ikke har hatt mulighet til å sette seg inn i innholdet. Han vil derfor være forsiktig med å kommentere innholdet.

— Dette er veldig viktig og interessant informasjon, understreker Furuholmen.

Ber UD følge opp

Familiene til Moland og French ber nå UD følge opp denne informasjonen.

— Vi kan bekrefte at vi har mottatt et brev med denne informasjonen, og vi har videresendt dette til den kongolesiske advokaten, sier underdirektør Ragnhild Imerslund ved Utenriksdepartementet.

Aftenposten.no har vært i kontakt med Joshua Frenchs mor, men hun har ikke anledning til å utdype saken fredag ettermiddag.