SIRDAL: — Jeg trodde egentlig at man måtte reise utenlands for å oppleve sånt, sier Ådne Mong.

Han trengte ikke å dra lenger enn til Sirdal for å oppleve det de færreste hjortejegere i Norge opplever i løpet av et helt liv. Der skjøt 28-åringen fra Eigersund en bukk som ved nærmere øyesyn telte 22 eller 23 tagger.

— Jeg er usikker på om den siste taggen teller, men det skal bedømmes av en trofédommer, sier den fornøyde jegeren.

Falt fort

Anleggsgartneren har fortsatt ikke landet helt etter at han skjøt hjorten, mutters alene, på et jorde i Sirdal torsdag forrige uke. Det var i ferd med å bli mørkt da han bestemte seg for å ta en kikk sammen med jakthunden.

Denne fangsten kan Ådne Mong leve lenge på. Han er usikker på om den 23 taggen teller på geviret, men kan i verste fall skryte av 22 tagger på bukken. Foto: Privat

— Jeg hadde først vært på heia for å lufte hunden og for å trene på spor. Da jeg var ferdig var det fortsatt lyst, og jeg tenkte at det var for galt å dra før det ble mørkt. Jeg kjørte inn på et jorde der det ofte pleier å være hjort, forteller Mong.Der sto en hind, også kalt kolle, i enden av jordet. Mong sneik seg innpå, men rettet raskt oppmerksomheten mot bukken som kom gående over fra den andre siden av jordet.

— Da kom dette beistet av en bukk gående. Den var ganske mye nærmere enn kollen, så da datt den, forteller han enkelt.

Overrasket over størrelsen

Han så at bukken var stor allerede da den kom gående. Likevel var overraskelsen stor da han kom bort til det døde dyret.

— Jeg hadde ikke den fjerneste anelse om at den kunne være så stor. Jeg måtte bare sette meg ved siden av og ta en pust i bakken. Jeg tror ikke jeg forsto omfanget, og gjør det kanskje ikke nå heller. Det er helt rått, sier Mong.

Skal opp på veggen

Vekta stanset på 131 kilo da dyret var slaktet. Kjøttet fordeles mellom flere jegere og grunneiere i jaktlaget, men trofeet beholder han selv.

— Ja, det kan du være sikker på. Vi holder på å tegne nytt hus, så nå må vi egentlig tegne det rundt denne, sier Mong, som understreker at han ikke er noen troféjeger.

Etter at han skjøt sitt første dyr som 14-åring, har jakt vært en viktig hobby for Mong. Årets jaktsesong på hjort startet torsdag, samme dag som den mulige 23-takkeren falt. En eventyrlig start på sesongen, slår jegeren fast.

— Jeg er ute når jeg får sjans, men det blir mange travle og lange dager som selvstendig næringsdrivende. Men dette var en helt utrolig start på sesongen, sier Mong.