MANCHESTER: Med sine 71 år er Arizona-senatoren den eldste i årets kull av presidentkandidater. Om han blir valgt, ville han bli den eldste som er valgt til president i USAs historie.

Både faren og bestefaren var admiraler, og han tjenestegjorde selv som flyger i marinen til han ble skutt ned og tatt til fange i Nord-Vietnam. Der ble han torturert under et fem år langt fangenskap. Han kom hjem som krigshelt.

Første gang han ble valgt inn i Kongressen var i 1982. Til Senatet kom han i 1986. Kritiserer Guantánamo

Han støtter Irak-krigen og president George W. Bushs opptrapping i Irak det siste året. Men med egen erfaring som bakgrunn, har han vært en skarp kritiker av Bushs motvilje mot et forbud mot tortur og av fangeleiren på Guantánamo-basen.

Han er en klar motstander av abort, homofilt ekteskap og strengere våpenlover, men støttet Bushs og demokratenes forslag til innvandringsreform.

McCain samarbeider også med demokratene på miljøspørsmål og går inn for reduksjoner av CO2-gasser. For et par år siden besøkte han Svalbard sammen med sin demokratiske kollega Hillary Clinton.

Moderate republikanere, spesielt dem som liker hans tendens til å innta uavhengige standpunkter, er hans fremste tilhengere. Men konservative republikanere er skeptiske til ham på grunn av holdningen til innvandring og miljøengasjementet.

Rykter

På grunn av appellen han har til sentrum, mener mange han er den republikaneren som vil ha størst mulighet til å slå demokratene ved valget.

Han vant primærvalget i New Hampshire mot George W. Bush i 2000, men falt ut av konkurransen etter at det ble satt ut rykter i South Carolina om at han hadde et svart barn utenfor ekteskap.

McCain var avskrevet som seriøs kandidat i fjor sommer da han lå lavt på meningsmålingene, hadde tom kampanjekasse og mistet flere nøkkelrådgivere. Men siden har han fått støtte av flere viktige aviser i det nordøstlige USA og av blant andre den uavhengige senatoren Joe Lieberman, som var visepresidentkandidat sammen med Al Gore i 2000. Han er igjen en aktuell kandidat etter valgseieren i New Hampshire tirsdag.