— Det holder ikke med ord, det trengs endring, sa Merkel natt til fredag da EUs stats- og regjeringssjefer avsluttet første toppmøtedag i Brussel.

Sammen med Frankrike skal Tyskland gå til USA i et forsøk på å få en avklaring om amerikansk overvåking i Europa. De skal også forsøke å nå fram til en felles forståelse av hvordan man skal håndtere informasjon som er hentet fra signalspaning, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ifølge nyhetsbyrået TT.

Andre land vil også få mulighet til å bli med i initiativet om de ønsker, men uansett er tyskerne og franskmennene bedt om å rapportere om utviklingen når topplederne møtes neste gang i desember.

Spionasje overskygget fullstendig første møtedag for EU-lederne etter avsløringer om at Merkels mobiltelefon skal ha blitt avlyttet av amerikansk etterretning. Også flere millioner franske telefonsamtaler skal ha blitt avlyttet.

Nå må det ikke oppstå flere tillitsbrudd, understreket Merkel etter at hun og Frankrikes president François Hollande informerte de europeiske kollegene om den siste utviklingen. (©NTB)