Se video over!

«Never say never». «Believe». Så enkelt kan man forklare historien om Justin Drew Bieber (19). Og historien om hans mange millioner av «beliebers», skriver Aftenposten.no.

Et YouTube-søk på «kidrauhl», og historien om nåtidens største popfenomen Justin Bieber åpner seg fra alle vinkler.

Videoklipp av den lille, lyshårede gutten sittende på trappen utenfor Avon Theatre i oppvekstbyen Stratford, Ontario. En 12-åring med altfor stor gitar, syngende på poplåter av idoler som Ne-Yo, Usher og Michael Jackson. Klippet fra da han bare ble nummer to i en sangkonkurranse i hjembyen, slått av den fortsatt ukjente Kristin Hawley.

Filmer som ble tatt opp av hans mor Patricia «Pattie» Malette, ble lagt ut på YouTube, og oppdaget av festfikser og musikkmanager Scooter Braun.

Offentlig oppvekst

Videoklipp fra hele verden av den noe eldre gutten på konsertscener, TV-programmer, radiosendinger, i intervjuer, tilfeldige møter på gaten og – etterhvert – i full krangel med fotograferende paparazzier som følger ham overalt. Scener fra en oppvekst i all offentlighet.

Og ikke minst videoklipp av ungjenter som takker Justin for å være lyset, støtten og gleden i hverdagen. Millioner av jenter i tenårene som mer enn noe annet i verden håper å bli oppdaget av gutten selv, og på sikt kunne endre sitt etternavn til Bieber. Jenter som ved hver eneste mulighet bruker de forlengst berømte ordene: «Never say never». «Believe».

Søkeordet «kidrauhl» på YouTube er forresten nicket som Justin og hans mor brukte da de første klippene av popstjernespiren ble lagt ut.

For tre år siden, rett etter gjennombruddet, var Justin Bieber 16 år gammel. Psykologen Colman Noctro mener at artistens rene, ikke-truende seksualitet kan være en av årsakene til hans enorme popularitet. Foto: Peter Kramer

Den viktige bakgrunnen

Justin Drew Bieber ble født 1. mars 1994, og vokste opp i den lille byen Stratford, Ontario, øst i Canada. Moren Pattie Malette hadde havnet realt på skråplanet noen år tidligere, sto imot alles formaninger om abort, og var ikke fylt 18 år da Justin ble født.

Faren Jeremy Jack Bieber forlot mor og det nyfødte barnet bare noen måneder etter, og Justin vokste opp i nokså fattige kår med moren støttet av bestemor Diane og stebestefar Bruce.

Trøblete

Viktig informasjon? Ja, fordi det nesten alltid er denne for så vidt normale, men også til tider trøblete oppveksten som nevnes når jentene skal forklare hvorfor akkurat Justin er stjerneidolet blant mange aspirerende.

— Personligheten. For meg handler det om hele livet hans, om familien og den unge moren, at han er jordnær og bryr seg om andre. Pluss utseendet, da, har Norges største Bieber-blogger Rano Akbar fortalt Aftenposten.

Tro på seg selv

— Han har en spesiell personlighet i musikken bygget på denne ideen om reisen fra filler til rik, sier musikkviter Stephen Graham til The Irish Times.

For jentene handler det nok en gang om «Believe». Å tro på seg selv om mye i livet skulle se mørkt ut. Og «Never say never». Kan en helt vanlig spebygd gutt med denne bakgrunnen bli verdens største, kan de oppnå noe også.

Justin Bieber er selvfølgelig ikke den eneste artisten som kommer fra slike kår, så hvorfor blir akkurat han den gigantiske stjernen?

Idolet som nå har over 37 millioner følgere på Twitter, er nummer tre på Forbes liste over verdens mest innflytelsesrike artist, har solgt godt over 15 millioner eksemplarer av sine fem album, og har toppet de amerikanske albumlistene med alle fem. Ingen annen artist har oppnådd det samme før fylte 19 år.

44 millioner kroner

Til uken spiller han for drøyt 66.000 mennesker på tre konserter i Telenor Arena i Bærum. Ifølge avisen Dagens Næringsliv er det solgt billetter for omtrent 44 millioner kroner.

For å få et svar på hvorfor, kan vi gå til den Los Angeles-baserte videoregissøren Reinert «Ray Kay» Olsen fra Norge. «Ray Kay» laget videoen til gjennombruddslåten «Baby» i februar 2010, til nå vist over 847 millioner ganger på YouTube.

Timing

— Det er faktisk én ting Justin har som ingen andre har: Timing. Rundt 2007 begynte ting å snu igjen. Nå var det nesten ti år siden vi hadde «teenage heart-throbs» som Backstreet Boys, N'sync og Westlife. Det fantes ingen tenåringsartister som fylte tomrommet når verden endelig var klar for slike artister igjen. Helt til Justin Bieber kom, og tilfeldigvis var i perfekt alder, hadde blitt flink nok og fått selvtillit nok til å debutere, sier Ray Kay i boken Justin Bieber – Alt du må vite!

— Og i hvilket som helst marked gjelder regelen om at skal du dominere, må du være enten først eller best. Justin er vel både først og best på det han gjør.

Sosialt apparat rundt

Selv dette behøver ikke være nok, om ikke apparatet rundt fungerer. Det er nok av popstjerner som enten har vært først eller best, eller gjerne begge deler, men som sluknet brått.

Justin Bieber holder ut. Kanskje mest av alt gjennom sosiale medier, og spesielt Twitter.

Han er et fenomen av Internett, og kalles den første "sosiale medier-artisten". Han dyrkes på nettet, oppdaterer sitt liv for alle fans gjennom nett, og kan boltre seg i enorme mengder elsk, men også mye hat der ute.

Det er nok av egne sider for såkalte "haters", for å si det slik.

Spesiell lojalitet

Og når ungdomsskoler i Ålesund flytter tentamen i norsk på grunn av Bieber, kommenterer han naturligvis det: "Elsker dette", skrev Justin på Twitter.

— Fansen føler de kjenner ham, og at de er med på å gjøre ham til den han er – noe jeg tror skaper en helt spesiell lojalitet mellom fans og artist, sier Bieber-forfatter Silje Larsen Borgan til VG.

Ikke-truende seksualitet

Andre ser Bieber som bare nok et eksempel på idolet som spesielt unge jenter mister kontrollen av. Klassisk Bieber-feber, som ikke er særlig annerledes enn hysteriet rundt popstjerner fra Elvis' tid og fremover.

— Markedsskapt for å appellere til «tweenagers», unge under 13 år, som opplever sine første utbrudd av seksualitet. Det Bieber tilbyr er en ren, ikke-truende seksualitet, der han synger om kjærlighet og hengivenhet og ubetinget romantikk, som psykolog Colman Noctro har sagt til avisen The Irish Times.

Ekstreme mengder

Det jentene svarer med er ifølge eksperter på både psykologi og sosiologi helt naturlig: Ekstreme mengder hyling, gråting, hyperventilering og ikke minst tilfeller av besvimelse.

Og, slik man nok skal få sett til fulle i uken som kommer, det er i Norge jentene blir aller mest rammet av denne feberen. Akkurat hvorfor Norge er vanskelig å vite, men flokkmentaliteten står sterkt her. En tilstand av massehysteri som får nok av voksne til å reagere med forargelse, uten at det noen gang vil nå frem til ungjentene.

Livsmantra

For de har sitt livsmantra fra Justin Bieber:

«Cause everything starts from something, but something would be nothing, nothing if your heart didn't dream with me, where would I be, if you didn't believe, believe.»

Neste uke blir «beliebernes» uke.