Saken om Siv Kristin Sællmanns bruk av kors på fjernsyn. Korrespondanse mellom klager og NRK Foto: Tore André Baardsen
Saken om Siv Kristin Sællmanns bruk av kors på fjernsyn. Korrespondanse mellom klager og NRK Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: Når Kringkastingsrådet mandag behandler saken, er korsforbudet gjennomdebattert i alle kanaler og omtalt i alt fra BBC til russiske nyhetsmedier. Likestillingsombudet krever redegjørelse, og hos norske gullsmeder øker salget av korssmykker radikalt.

Hva utløste skredet?

Fædrelandsvennen har begjært innsyn i henvendelsene som førte til at distriktsredaktør Anders Sårheim i NRK Sørlandet ba Siv Kristin Sællmann ta av seg korset. Vi mottok én.

19. juni 2013 skriver en mann bosatt i Kristiansand en e-post til NRK der han spør:

"Hei. Er det tillatt eller kan NRK/TVs frontfigurer som fx. nyhetsopplesere til Dagsrevyen og regionkontorene kunne der bære/vise på hals/bryst eller utenpå plagg, sine private relegiøse eller livssynsmessige anheng/symboler, dvs privat smykke som fx. Kors eller Human Man etc.?"

Purrer

Han får ingen respons, og 31. juli sender han en e-post for å purre. 11. august purrer han igjen, og når han den 1. oktober klokken 10.39 for tredje gang etterlyser svar, sender han det direkte til nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk.

Allerede klokken 11.47 kommer svaret fra Kalbakk som skriver at NRK generelt har et krav til nøytral bekledning for programledere i nyhetssendinger.

"I praksis betyr dette at de ikke skal ha klær eller smykker som signaliserer politiske eller religiøse budskap når de er ankere i nyhetssendingene, og dette inkluderer smykker i form av kors eller andre religiøse/livssynsrelaterte symboler" , skriver han, og fortsetter:

"Det framgår ikke av din epost om dette gjelder enkeltprogramledere i våre riksnyhetssendinger. Hvis det er tilfelle vil jeg gjerne ha tilbakemelding om det, slik at vi kan følge dette opp — hvis det gjelder programledere i regionsendinger kan jeg videreformidle kontakt til redaktøren det gjelder."

Ulike svar

2. oktober setter mannen seg til tastaturet igjen og stiler en e-post til distriktsredaktør Anders Sårheim ved NRK Sørlandet.

Han skriver at han i flere år har registrert at et kvinnelig nyhetsanker bærer kors, og at det så vidt han kjenner til bryter med NRKs retningslinjer. Dersom det er riktig, krever han at praksisen opphører.

15. oktober svarer Anders Sårheim, og i motsetning til Kalbakk, skriver han at NRK ikke har retningslinjer som konsekvent forbyr bruk av smykker som signaliserer et religiøst budskap, men sier programledere ikke skal ha klær eller smykker som oppleves som "støy". (...) som en hovedregel skal programlederne være pent kledd uten smykker som oppleves som blikkfang", skriver han.

Dette svaret slår mannen seg slett ikke til ro med, og under én time etter at han mottok Sårheims svar, returnerer han spørsmålet, og påpeker at Kalbakk og Sårheim gir ulike svar.

Så blir det stille på e-postfronten, og 4. november kan Vårt Land melde at nyhetsanker Siv Kristin Sællmann et par uker tidligere hadde fått anmodning fra NRK om ikke å vise seg med kors på tv.

Tok kontakt med NRK sentralt

Etter å ha mottatt e-posten 2. oktober, tok distriktssjef Anders Sårheim kontakt med nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk for å forhøre seg om NRKs retningslinjer.

— Jeg forsto det slik at han ikke kjente detaljert til den føringen vi har omkring bekledning, sier Kalbakk til Fædrelandsvennen.

Han presiserer at NRK ikke har et skriftlig regelverk i dette spørsmålet:

— Det finnes ingen liste over klær eller konkrete symboler som ikke må brukes. Det vi har er en generell føring som innebærer et krav om nøytral bekledning, forklarer han.

Det var etter å ha mottatt det han opplevde som motstridende svar fra Kalbakk og Sårheim at mannen bak e-postene utba seg en forklaring, og krevde at kors-bruken måtte opphøre dersom Kalbakks svar var rett.

— Er det ikke litt viktig at en distriktsredaktør kjenner føringene som innebærer at man ikke skal bruke eksempelvis kors som nyhetsoppleser?

— Det er mulig det ikke er tydelig nok kommunisert i NRK, og derfor ringte Sårheim til meg for å spørre om dette. Samtidig vil jeg understreke at føringene er basert på skjønn. Hva som er nøytralt og ikke vil kunne endre seg i tidens løp.

Per Arne Kalbakk sier han ikke kjenner til at det er kommet andre skriftlige henvendelser i denne saken.

— Så hele rabalderet ble utløst av disse e-postene?

— Det var det som utløste det, ja.

Sårheim tar selvkritikk

— Dette er kanskje den eneste skriftlige henvendelsen, men vi har fått mange muntlige reaksjoner før det.

Det sier distriktsredaktør Anders Sårheim til Fædrelandsvennen.

Han kan ikke presisere hvor mange det dreier seg om, men sier han hadde tenkt å ta saken opp med Siv Kristin Sællmann allerede i vinter da hun ved et par anledninger hadde brukt korset.

— Men så sluttet hun å bruke det, så det ble ikke aktuelt, sier han.

— I sommer brukte hun det igjen én gang, og da skjønte jeg at jeg burde ta det opp på bakgrunn av reaksjonene vi fikk, sier han.

— Men Kalbakk sier du ikke kjente til detaljene i føringene og ringte til ham i oktober?

— Det kan du si, men jeg står ved at det aldri har handlet om noe absolutt forbud. Så kan vi ta selvkritikk på at vi ikke har drøftet dette internt slik at vi kunne ta saken i forkant. Men i min tid i NRK har vi aldri hatt behov for å friske opp disse føringene, sier Sårheim som har vært ansatt ved distriktskontoret i nærmere 14 år, de fire siste som toppsjef.

— Hva synes du om at din samtale med Sællmann har blitt en verdensnyhet?

— Slik denne saken etter hvert har utartet, skjønner jeg at det har satt i sving mange følelser og resultert i mange reaksjoner. Sånn sett er jeg ikke overrasket, men føler det handler om mye annet enn det som var utgangspunktet.

Proteststorm til K-rådet

— Vi har fått 150 klager. Det er helt vilt!

Det sier Erik Berg-Hansen, rådssekretær for Kringkastingsrådet, til Fædrelandsvennen.

For om det bare var én skriftlig henvendelse som lå til grunn for avgjørelsen om å be Siv Kristin Sællmann slutte å gå med kors, har de skriftlige protestene strømmet inn siden saken ble kjent i begynnelsen av november.

— Dette er svært uvanlig. Det er helt "Trekant"-tilstander, sier Berg-Hansen, og viser til seksualopplysningsprogrammet som gikk på NRK3 i 2010. Også det førte til en proteststorm.

— Vanligvis mottar vi to-tre klager i hver enkeltsak, så dette må man kunne si er høyst uvanlig, legger han til.

Erik Berg-Hansen sier det virker som om protesten er en organisert aksjon.

— Ikke dermed sagt at det er kopi av samme brev. Det er mange velformulerte, engasjerte og sinte henvendelser, sier han.

Protestene kan grupperes i enkelte hovedkategorier. De fleste påpeker at korset er en del av den kristne kulturarv, og derfor må kunne brukes. Andre henviser til at korset er så lite at det nesten ikke er synlig, og atter andre mener det er feigt å legge seg paddeflat for noen ganske få klager. Så er det de som mener at NRK tvinges til korsnekt på grunn av våre nye landsmenn, mens enkelte påpeker at et sølvkors er vanlig også for ikke-kristne, opplyser Berg-Hansen.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med brevskriveren, men han ønsker ikke å kommentere saken.