De siste dagene har vært en prøvelse, hvor døgnet er snudd på hodet, og alt som heter rutiner er forsvunnet. Det er ikke uvanlig å møte en trøtt fjortis i pysjamasbuksa rundt middagstider. Eller våkne brått midt på natta og det dufter liflig ostesmørbrød, når eldstemann tilbereder seg et aldri så lite nattmåltid.

Mange fine tilbud

Gro Kvanvig

Sommeren for de unge er endeløse uker med ferie. Men for oss som fortsatt må jobbe, kan det fort surne til. Det er derfor det er så fantastisk at det finnes mange fine tilbud for dem der ute. På den måten kan de sendes bort for en kortere eller lengre periode — og en normaltilstand kan atter råde i hjemmet.

Det er disse lederne som er med på å gi mine, og mange andres barn, gode og uforglemmelige sommerminner.

I skrivende stund er fjortisen trygt plassert på speidertur ved Tingvatn i Hægebostad. Rapporten fra lederen etter første døgn lød som følger: «Dagen startet med at to av teltene måtte flyttes unna vanndammer. Kjempebra innsats fra både gutter og jenter! Dette er tøffe speidere som holder motet oppe, selv om det er vått». De tøffe speiderne fikk ved innsjekking til leiren utlevert hver sin store hatt med myggnetting foran. Leiren er visst plassert midt opp i ei mygghåle av verste sort, så hattene kom godt med. På bilder av speiderne på Facebook ser de ut som en katolsk begravelsesprosesjon, der de står i matkø med bøyde hoder iført regnkapper og mygghatter. Og selv om regn og mygg bygger karakter, så er det bittelitt synd på de som må være der ute i regnet.

Mens vi kan kose oss inne på jobb, uten vekking av sure ungdommer og forsøk på å aktivisere dem, er det noen andre som er sammen med barna våre der ute i regnet. For de unge blir godt ivaretatt av voksne ledere. Disse lederne bruker sin ferie for å passe på mine barn, mens jeg er på jobb. De våkner opp i den samme vanndammen som barna. Og gjør seg hver kveld klar for nok en kamp mot mygg og knott rundt leirbålet. Det er disse lederne som er med på å gi mine, og mange andres barn, gode og uforglemmelige sommerminner.

Holder frivillighetshjulet i gang

Det er ikke bare i sommerferien disse ildsjelene stiller opp. Det er de som holder frivillighetshjulet i gang gjennom hele året. De er drivkreftene innen idrett, kor, korps og humanitært arbeid. Helg etter helg tilbringer de på forskjellige treningsleirer. Og når vi andre på fredagskvelden åpner rødvinsflaska og synker ned i sofakroken, blåser de opp luftmadrassen, og gjør seg klar for natta.

De er drivkreftene innen idrett, kor, korps og humanitært arbeid.

Så nå, like før mange av oss går inn for landing på jobben og ut i ferie med familien, ønsker jeg å sende en takk til alle dere som stiller opp for å gi barna våre en god start på ferien. Dere vet hvem dere er. Samtidig sitter jeg igjen med en aldri så liten dårlig samvittighet fordi jeg ikke er en av dere. Så neste gang spørsmålet om noen frivillige foreldre kan melde seg, dukker opp. Da skal jeg ikke late som jeg må lete etter noe i veska eller gå på do. Jeg lover å stille opp. Om jeg har tid, da.

Tidligere Signert-artikler av Gro Kvanvig: