Van Gogh malte «Solnedgang ved Montmajour», et stort landskapsbilde, i 1888 da han var på høyden av sin karriere som kunstner. I 1908 ble det kjøpt av den norske forretningsmannen og kunstsamleren Nicolai Christian Mustad, som imidlertid ikke trodde det var ekte.

Han stuet det derfor unna i et loftsrom, skrev nyhetsbyrået Reuters mandag. Så sent som i 1991 ble det brakt til van Gogh-museet for vurdering, og museets eksperter ga eierne medhold i at det neppe var ekte.

Nå har ekspertene kommet til en annen konklusjon. — Det som gjør bildet helt spesielt, er at det stammer fra en overgangsfase i van Goghs produksjon, og det er dessuten et stort bilde fra en periode mange mener utgjør høydepunktet i hans virke, sier museumsdirektør Axel Rüger.

Bildet er oppført i en av katalogene som van Goghs bror Theo laget over malerens verker. I 1970 ble det gjenfunnet i Nicolai Christian Mustads samling, som også omfattet bilder av Edvard Munch, men Mustad skal ha fått beskjed om at bildet ikke var ekte. (©NTB)