Hollywood er i sjokk kvelden før Grammy-showet etter nyheten om at sangeren Whitney Houston er død, 48 år gammel.

Ifølge CNN og nyhetsbyrået AP bekrefter Houstons talskvinnen Kristen Foster at sangeren er død.

Årsaken til dødsfallet er ennå ikke kjent, men det er ikke ukjent at hun hadde hatt store rusproblemer i mange år, skriver Aftenposten.

Artisten Ray J, som var en nær venn av henne, sier til CNN at Houston ble funnet død på et hotell i Beverly Hills lørdag ettermiddag. Det var der hun skulle opptre på Clive Davis' kjente fest lørdag kveld i forkant av Grammy-utdelingen søndag.

Houston har selv fått seks Grammy-priser i løpet av karrieren, inkludert prisen for årets plate for «I will always love you» og årets plate for «The Bodyguard» fra filmen med samme navn.

Politiet bekrefter dødsfallet

Houstons produsent Clive Davis mintes i går sangstjernen i en tale han holdt på Beverly Hilton Hotel. Foto: Scanpix

Senere bekreftet polititalsmann Mark Rosen at hun ble erklært død klokka 15.55 Los Angeles-tid (00.55 norsk tid natt til søndag) på Beverly Hills Hotel. Politiet ble varslet av en i hennes følge som fant henne på gulvet på værelset. Forsøk på gjenopplivning lyktes ikke.

Politiets kriminalteknikere var lørdag kveld lokal tid i arbeid på hotellet.

Reaksjoner

Reaksjoner og kondolanser flommet ov

er på sosiale medier etter at nyheten spredte seg:

«Ingen ord, bare tårer,» tvitret Rihanna.

– Når hun sang, ikke bare sang hun, men hun følte sangen. Hun var som Judy Garland. Hun hadde så mye talent og skjønnhet, sier Larry King som intervjuet henne på CNN.

«Jeg har alltid beklaget at jeg ikke hadde anledning til å arbeide med henne, hun var en sann original og et uforlignelig talent. Jeg vil savne henne,» tvitret Quincy Jones.

Den største

Fra midten av 80-tallet til midten av 90-tallet var Houston en av de mest populære artistene i verden med en lang rekke hits og Emmy-, Grammy— og Billboardpriser.

Hun vokste opp i New York og kom fra en musikkfamilie med en mor, Cissy Houston, som var en kjent gospelsanger, og Dionne Warwick og Dee Dee Warwick som kusiner. En annen stor inspirasjon var gudmoren Aretha Franklin.

Hun startet som modell, men utviklet etter hvert en popmusikk med dype røtter i afroamerikansk kirkemusikk, som hun sang med en uanstrengt kraftig og gylden stemme med en uforlignelig rekkevidde.

Millioner av album

Blant hennes store hits var «How Will I Know», «Saving All My Love for You» og «I Will Always Love You». Hun ga ut sju albumer, det siste i 2009, og solgte til sammen 170 millioner album, singles og videoer i løpet av karrieren.

Houston var en viktig innflytelse på yngre musikere som Christina Aguilera og Mariah Carey.

Rusproblemer

Whitney Houstons helse og sangkarriere ble de siste årene rammet av hennes kamp med narkotika og et turbulent ekteskap med sangeren Bobby Brown, som hun hadde datteren Bobbi Kristina med.

Hun innrømmet alt i 2002 bruk av både kokain, piller, alkohol og andre rusmidler. Hun prøvde seg på et comeback i 2009, men i fjor skrev hun seg inn på et rehabiliteringssenter.

Mot slutten av karrieren ble hennes narkotikamisbruk stadig mer åpenbart for publikum. For få år siden sjokkerte hun publikum da hun stilte radmager på scenen.

Hun strevde stadig med å komme seg tilbake, men det var alltid tilbakefall, og hennes tidligere så gylne stemme ble aldri den samme.