Aktor, statsadvokat Svein Holden, tar forbehold om at han vil legge ned påstand om at den 48 år gamle kvinnen dømmes til forvaring i 17 år med en minstetid på ti år. Hun er tiltalt for vold og grove seksuelle overgrep mot sin eldste datter. Overgrepene skjedde ifølge tiltalen over en sju-åtteårsperiode da hun og datteren bodde i Gjerdrum i Akershus sammen med jentas stefar. Rettssaken starter i Nedre Romerike tingrett mandag.

Hvis aktoratet får rettens medhold, vil kvinnen bli den første i Norge som dømmes til forvaring i en sedelighetssak, bekrefter forskningsleder Berit Johnsen i Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) overfor NTB.

— Av 200 personer som er dømt til forvaring siden 2002, er bare sju kvinner. Men ingen av dem er dømt for sedelighetsforbrytelser, sier Johnsen.

Også stefaren sitter på tiltalebenken og må svare for tilsvarende forhold som moren. De to er også tiltalt for å ha medvirket til den andres overgrep.

I Alvdal-saken ble kvinnen dømt til 15 års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i mangeårige seksuelle overgrep mot to av sine andre barn, samt overgrep mot to nabobarn. Den nå 49 år gamle stefaren er ikke domfelt for overgrep tidligere. (©NTB)