Kompromisset som Høyre og Frp til slutt fikk støtte for har solid oppslutning blant lærerne, foreldre og næringslivet. Nå viser en meningsmåling at ministeren hele tiden også har hatt sterk støtte i folket for innføring av en fraværsgrense.

Det er frivillig å begynne på videregående skole, men det bør ikke være frivillig å møte til undervisningen.

Det er frivillig å begynne på videregående skole, men det bør ikke være frivillig å møte til undervisningen. Det handler om respekten for ens medelever, for lærere som bruker tid og forbereder seg og for å skape gode holdninger tidlig i livet. Vi vet også det er en klar sammenheng mellom elevenes nærvær i undervisningen, dialog med lærerne og resultatene vi oppnår i skolen. Derfor har også lærerne etterlyst en nasjonal fraværsgrense i lang tid og engasjementet har vært stort. Nærmere 9 av 10 lærere og 7 av 10 skoler har gitt sin støtte når saken var ute til høring.

Støtter nasjonal fraværsgrense

Regjeringen vedtok derfor å innføre en fraværsgrense på 10 prosent ubegrunnet fravær, og la inn en rekke unntak som skulle sikre fleksibilitet og den enkelte elev. Fravær som skyltes sykdom, arbeid som tillitsvalgt, avtalt studiearbeid, religiøse høytider og en rekke andre forhold ivaretar de fleste legitime behov. Regjeringens forslag har fått støtte fra skoleorganisasjoner som Norsk Lektorlag og Skolelederforbundet, samt Foreldreutvalget for grunnopplæringen og fra viktige arbeidsgiverorganisasjoner som NHO og Spekter. Nå viser også en meningsmåling fra Infact at over 63 % av befolkningen støtter en nasjonal fraværsgrense og at over 62 % av disse støttet denne modellen.

Nå skal statsråden i dialog med utdanningssektoren finne ny modell for fraværsgrense

Fraværsgrensen har skapt stor debatt og etter initiativ fra SV bidrar Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF og Venstre til å stoppe regjeringens opprinnelige modell. Høyre og Frp har vært villige til å finne gode løsninger og lanserte et kompromiss som bygger på Utdanningsforbundets modell. Alle organisasjonene i skolen som støtter en fraværsgrense samlet seg om denne som er 15 % fraværsgrense, og hvor rektor kan gjøre unntak i samråd med faglærer i særskilte tilfeller. Heldigvis bidro en lang, politisk tautrekking til at Høyre og Frp nå sikres støtte fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å innføre en justert modell for nasjonal fraværsgrense. Det trenger vi. Som Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, sa til VG: Denne saken er grundig nok utredet. Det vi trenger nå er en fraværsgrense .

Evalueres etter tre år

Nå skal statsråden i dialog med utdanningssektoren finne ny modell for fraværsgrense. Det vil ikke overraske oss om den havner på 15 % og hvor rektor i særlige tilfeller kan gjøre unntak. Innføringen av fraværsgrensen skal evalueres etter tre år og det vil innføres følgeforskning som skal gi oss økt kunnskap hvordan denne ordningen vil bidra til å skape en bedre skole. I sum er dette godt nytt for norske lærere som ønsker flere virkemidler i arbeidet med å få flere til å fullføre og bestå videregående opplæring. Vi trenger økt nærvær i norsk skole. Det er vanskelig å hjelpe elever som ikke er tilstede.