KRISTIANSAND: – Vi sparer rundt 13 millioner kroner i året når denne avgiften forsvinner. Det er det samme som hele lønningsbudsjettet vårt, sier administrerende direktør Odd Terje Døvik i Returkraft AS på Langemyr i Kristiansand.

Aksjeselskapet er heleid av de offentlige, interkommunale renovasjonsselskapene på Agder.

For halvannet år siden gjorde svenske myndigheter det klart at landet ville fjerne forbrenningsavgiften fra 1. oktober 2010. Siden det er betydelig konkurranse på søppel, har den norske bransjen arbeidet intenst for at norske myndigheter skulle følge svenskene. Før helgen avslørte Bergens Tidende at bransjen hadde fått gjennomslag.

Når Regjeringen Stoltenberg tirsdag legger frem revidert statsbudsjett, er avgiften borte. For staten betyr det et bortfall i inntekter på rundt 90 millioner kroner årlig.

– Hvorfor får ikke innbyggerne lavere søppelavgift når dere sparer 13 millioner kroner?

– På grunn av konkurransen har bransjen allerede måtte prise inn sine med svensk avgiftsnivå. Vi rekker å betale rundt to millioner kroner før avgiften forsvinner. Dette er ikke penger vi får, men penger vi slipper å betale. Hadde avgiften bestått, ville vi neste år måttet øke avgiftene. Nå regner jeg med vi vil klare å unngå å sette opp prisen neste år, sier Døvik.

Han presiserer at anlegget skal gå i null, og ikke tjene penger.

GJENVINNER ENERGI: Ved full drift mottar Returkraft om lag 120.000 tonn restavfall i året fra hele Agder. Energien i avfallet gjenvinnes i form av elektrisk kraft og fjernvarme. (Foto: Tore-André Baardsen) Foto: Arkivfoto