Nesten en million husstander og arbeidsplasser har kvittet seg med fasttelefonen de siste femten årene. Stadig flere av oss utsettes døgnet rundt for strålingen fra mobiltelefonen, skriver BT.no

— Det er en betydelig nedgang i antall abonnement på fasttelefon og stor vekst på mobiltelefonisiden. Det tyder på at folk går over til å bli heltids mobilbrukere, sier seniorrådgiver Jan Gerhard Rødal i Post og teletilsynet.

Statistikken viser at det fantes 850.000 færre fasttelefoner i Norge i fjor enn i toppåret 1996. Samtidig er antall mobilabonnenter steget til 5,6 millioner i 2010. Trenden er den samme i arbeidsmarkedet. Stadig flere arbeidsplasser kvitter seg med fasttelefonen og går over til å bli mobilbrukere.

— Omtrent 30 prosent av bedriftene i Norge har gått over til å kun bruke mobiltelefon på jobb, sier Knut Sollid, informasjonssjef i Telenor, som nå har rundt 400.000 abonnementer i bedriftsmarkedet.

Størst stråling fra mobil

Mobilen får dermed større og større plass i hverdagen vår, og er i bruk mer eller mindre fra tidlig morgen til sen kveld. Forskerne er ikke enige om kreftfaren øker ved økt bruk, dersom kreftfaren overhodet eksisterer.

— Det er gjort mange studier. Den internasjonale kreftforskningsorganisasjonen har klassifisert mobileksponering som mulig kreftfremkallende, basert på at man ikke utelukker en mulig sammenheng, sier Merete Hannevik, leder for Seksjon for ikke-ioniserende stråling i Statens strålevern.

Hun sier imidlertid at det er all grunn til å ta forholdsregler når det gjelder mobilbruken.

— Av all eksponeringen fra radiobølgeteknologi vi får i hverdagen, som for eksempel trådløst internett, gir mobiltelefonen høyest eksponering lokalt, sier Hannevik.

Årsaken er at vi holder antennen kloss inntil hodet.

Enkle grep beskytter deg

Ifølge Statens strålevern kan mobilbrukere ta flere enkle forholdsregler for å redusere store deler av eksponeringen mot stråling:

Bruk av handsfree kan redusere eksponeringen mot hodet med 99 prosent.Unngå å snakke i telefonen på steder med dårlig dekning. Dårlig dekning kan øke eksponeringsverdiene tusen ganger enn ved god dekning.Kjøp ny mobil og undersøk SAR-verdien før du kjøper. SAR-verdiene varierer fra 0,1 til 1,9 W/kg, hvor laveste tall gir lavest eksponering.Hold telefonen unna hodet og bruk høyttaler.Send SMS fremfor å ringe.- Det viktigste er å få avstand mellom selve mobilen og ditt eget hode, sier Hannevik.

- Pass på barna

Tom Børge Johannesen, nestleder i avdeling for klinisk forskning ved Kreftregisteret, er enig i at det er lurt å ta forholdsregler, selv om forskningen ikke har påvist sammenheng mellom mobilbruk og hjernesvulst eller andre kreftformer. Han ber folk være spesielt påpasselig med barnas mobilbruk.

— Også hos barn har forekomsten av hjernesvulst økt de siste årene. Foreldre må passe på at barna ikke bruker mobiltelefonen for mye, sier Johannesen.

Årsaken er at barns hjerner ikke er fullt utviklet og dermed mer sårbare enn hos voksne.

— En hjernesvulstdiagnose vil få så store konsekvenser for de berørte barna og deres livsløp at det er verdt å være ekstra påpasselig. Selv er jeg restriktiv når det gjelder mine egne barn og mobilbruk, sier kreftforskeren.