KRISTIANSAND: — Vi har en kraftig økning i antall beslaglagte narkotiske piller, såkalte beroligende stoffer. Det består for det meste av Morfinpreparater. Sånn sett er det litt for tidlig å si om dette er en trend, sier Helge Breilid, kontorsjef i Kristiansand regiontollsted.

Mindre heroin og kokain

Tollregion Sør-Norges beslagstatistikk for første halvår i 2010 blir i dag lagt frem.

”Det er gjort like mange beslag som i fjor, men det har vært nedgang i mengde

Helge Breilid, kontorsjef Kristiansand regiontollstedTallene viser at tollerne i Kristiansand har opplevd en kraftig økning i antall beslaglagte narkotiske piller. Samtidig har beslaget av heroin og kokain vært minimalt. Mens det ble beslaglagt 3006 gram Heroin, og 2552 gram Kokain første halvår i fjor, ble det i år kun beslaglagt 2 gram kokain, og ingenting Heroin.

— Det er gjort like mange beslag som i fjor, men det har vært nedgang i mengde. I fjor tok vi for eksempel noen gode beslag på heroin og kokain som var skjult i PC-kofferter. Vi har ikke tatt de store partiene i år, sier Breilid.

Smugler via Sverige

Breilid tror beslagene har vært mindre i år fordi smuglerne flytter på seg.

— Vi følger med på vårt interne nett- og etteretningssysm, og ser det kommer mer inn over svenskegrensen. Der er det kjempebeslag hele tiden. Vi er helt sikkert blitt lurt, men vi tror også det er en trend at de flytter på seg.

Mer øl, vin og kjøtt

Tollvesenet beslagla mer øl, vin og kjøtt i årets seks første måneder, enn de gjorde samme tid i fjor. Økningen er på 1676 liter. Flere har også blitt tatt med for mye kjøtt etter utenlandsture i år. Mens det i fjor ble beslaglagt 171 kilo kjøtt i Kristiansand, har de i år beslaglagt 567 kilo. Breilid synes ikke utviklingen er dramatisk.

— De tallene ligger ganske konstante. Det er litt forskjellig år etter år, sier han til fvn.no.