Torsdag skal medienes egen domstol, Pressens faglige utvalg PFU, vurdere om etiske grenser er brutt i pressens dekning av terrorsaken.

Terrorangrepene 22. juli har utfordret norske medier når det gjelder å respektere reglene for anstendig og etisk riktig journalistikk. Mange lesere har reagert på pressens bruk av bilder av Anders Behring Breivik og av bilder fra regjeringskvartalet i dagene etter terrorangrepet 22. juli. Også bildene hvor Breivik illustrerer at han tar ladegrep under politiets rekonstruksjon på Utøya, satte følelsene i kok hos mange.

— Vanskelig

— 22. juli har satt og setter mediene på store prøver ved at man på den ene siden skal ivareta informasjonsansvaret og på den annen side ivareta hensynet til ofre og pårørende. Her er det svært mange som er direkte berørt og derfor blir det vanskelig, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til NTB.

Totalt har ti personer klaget på publiseringen av seks saker. Sakene er publisert av VG, Dagbladet, NRK, Dagsavisen og Stavanger Aftenblad. Sakene mot VG og NRK dreier seg om publisering og gjengivelse av bilder VG tok da Anders Behring Breivik var med på politiets rekonstruksjon av massakren på Utøya 13. august. Dagbladet er klaget inn for sin gjentatte bruk av bilder av Breivik på forsiden i juli og august.

Dagsavisen og Stavanger Aftenblad skal vurderes på grunn av bildebruk på forsiden 23. juli hvor en drept person vises i bildet.

— Det utvalget skal gjøre i hvert enkelt sak er å vurdere om det som er publisert har brutt Vær Varsom-reglene og om det derfor er i strid med god presseskikk. Det er sjelden de gir noen karakter for god eller dårlig journalistikk, sier Kokkvold videre.

- Mental voldtekt

— Det å våkne til bilder av gjerningsmannen som er tilbake på Utøya er så forferdelig provoserende at det knapt kan beskrives. Det og i tillegg våkne til

bilder og video av vedkommende som tar ladegrep, er som en mental voldtekt, skriver en av klagerne på VGs bilder fra rekonstruksjonen.

Avisen er klaget inn for å ha brutt hele 14 punkter i Vær Varsom-reglene, men VG avviser at avisen har brutt noen av dem. I sitt svar skriver avisen at den finner det urimelig at klageren beskriver bildebruken som aggressiv, offensiv og spekulativ.

— Tvert imot, skrives det: «VG har som eneste medium gjennom fremragende journalistisk håndverk klart å dokumentere den historiske rekonstruksjonen, går det fram av sakspapirene fra PFU.

De tyngste sakene

— Noen ganger beklager mediene deler av det de har gjort, men i denne saken gjør ikke VG det. Tvert imot sier de det er bevisst, noe de har diskutert i redaksjonen og ikke noe som er publisert i vanvare, sier Kokkvold.

Kokkvold sier utvalget denne gang skal ta stilling til de tyngste og mest kontroversielle valgene redaksjonene tok i tiden etter terrorangrepet. Totalt har PFU mottatt og behandlet om lag 25 saker tidligere i høst. Flere er avgjort, enten med henvisning til at det helt klart ikke var brudd på noen regler, eller at det ble inngått såkalt minnelig ordning hvor de aktuelle mediene har beklaget et forhold før klagen har gått til behandling i PFU. (©NTB)