Årsaken til matkrisen som seiler opp, er lite nedbør, dårlige avlinger, høye matpriser og mindre penger fra utvandrere i Europa og Nord-Afrika, sier Oxfam.

Det er særlig i Mauritania, Niger, Burkina Faso, Mali og Tsjad som er i risikosonen. Matlagrene deres er rekordlave, og prisene på noen kornsorter 40 prosent høyere enn normalt.

— Matvaresituasjonen i området er igjen alarmerende. Det er en region der det i dag er et kornunderskudd på 2,5 millioner tonn, sier Eric Hazard i Oxfam.

I noen land, som Tsjad og Mauritania, har det vært en nedgang i kornproduksjonen på rundt 50 prosent i forhold til året før.

Hazard sier at situasjonen er verst i Niger, der 6 millioner mennesker er i faresonen. Det er halve befolkningen.

I Mali bor 2,9 millioner mennesker i utsatte områder, og i Mauritania er det 700.000 mennesker, en firedel av befolkningen, som kan rammes av matmangel.

FNs matvareprogram (WFP) har beregnet at mellom 5 og 7 millioner mennesker er rammet av det de kaller en klimarelatert krise. Minst en million barn kan bli underernært.

Krisen forsterkes av at pengeforsendelsene fra slektninger i utlandet er tørket opp etter konfliktene i Libya og Elfenbenskysten. På grunn av krigen i Libya og uroen i Elfenbenskysten er mange kommet hjem, særlig til Mali og Niger.

Krisen i Sahel er i år blitt overskygget av krisen på Afrikas Horn, der over 13 millioner mennesker kan rammes av sult i Somalia, Etiopia, Kenya og Djibouti. (©NTB)