Breiviks medieforbud varer til midnatt mandag. Allerede tirsdag formiddag vil han få utklipp av dekningen fra noen utvalgte medier den første uka etter terrorhandlingene, forteller advokat Vibeke Hein Bæra som er en av Breiviks fire forsvarere.

— Det er skrevet så enorme mengder at for å gjøre det mulig for oss, vil vi gi ham utklipp for en uke av gangen. Vi begynner med å gi ham en perm med utklipp fra den første uka og så fortsetter vi kronologisk, sier advokaten til NTB.

41.000 artikler

Ifølge selskapet Retriever, som overvåker norske medier, er navnet til Anders Behring Breivik gjengitt nesten 41.000 ganger siden 22. juli. Å sørge for en komplett gjengivelse av alle artikler ville være et enormt arbeid.

— Det er en vanvittig mengde. Det er ikke hensiktsmessig å overlevere alt på en gang. Vi har valgt alt, men bare fra noen medier, forklarer Bæra.

Overleveringen av permen vil etter det NTB forstår skje i forbindelse med at 32-åringen skal møte til nytt avhør på politihuset i Oslo tirsdag.

Avhørene av Breivik i forbindelse med den rettspsykiatriske rapporten er ikke avsluttet. Fremdeles er det deler av rapporten som er klausulert slik at han ikke får kjennskap til innholdet før han har avgitt forklaring om de samme temaene. Politiets begrunnelse for å hemmeligholde deler av rapporten overfor Breivik har vært frykt for at det ville skade etterforskningen dersom han fikk lese alt.

Skriver tanker

Samtidig med at medieforbudet oppheves, får Breivik også mulighet til å ta i mot besøk i fengselet under overvåking. Ingen navn står så langt på listen over mulige besøk.

— Han er ikke opptatt av å få besøk av noen. Han bruker tiden til å forberede seg til hovedforhandlingen i retten. Han er også konsentrert om å skrive ned sine tanker og meninger, sier advokaten.

Bæra vet ikke hvilke planer klienten har med det han skriver. Hun sier det er uvisst om det skal bli en bok eller om det vil fungere som et manifest. Breivik publiserte sitt første manifest på internett 22. juli bare timer før terroraksjonen i regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Ifølge ham selv var terrorhandlingene bare en metode han brukte for å skape blest om det over 1.500 sider lange dokumentet hvor han forklarer sin ideologi og forberedelsene for terroraksjonene. (©NTB)