I løpet av de siste ti årene har staten støttet antimobbeprogrammene med nesten 50 millioner kroner. Nå anbefaler Utdanningsdirektoratet Kunnskapsdepartementet å avvikle all pengestøtte til programmene. Direktoratet anbefaler også at «staten demper sin omtale av programmer som et viktig virkemiddel i kampen mot mobbing og for et godt læringsmiljø», skriver Dagsavisen. Årsaken til at skolemyndighetenes snur, er en rapport Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) har gjort på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

Forskerne fant ut at programmene ikke gir effekt på omfanget av mobbing, og heller ikke gir effekt på endringer i omfanget av mobbing over tid.

– Når vi skiller mellom skoler som bruker programmer og de som ikke gjør det, finner vi ingen forskjeller i gjennomsnittlig omfang av mobbing. Det er stor variasjon i omfanget av mobbing, uavhengig av om skolene bruker programmer eller ikke, sier Nils Vibe, en av forskerne bak rapporten.

Basert på funnene i NIFU-rapporten, skriver Utdanningsdirektoratet følgende: «En burde forvente mindre mobbing, mindre uro og mer trivsel på disse skolene. Når så ikke er tilfelle, er det sannsynlig å tro at programmer kun har en korttidseffekt og ikke egner seg for å oppnå langvarige forbedringer av læringsmiljøet på skolene.» (©NTB)