1: Stefan Kraft. 2: Michael Hayböck. De to bestekameratene visste hva de ville i den 63. utgaven av denne turneringen.

— Ja, dette hadde vi planlagt. Michael (Hayböck) skulle vinne rennet i Bischofshofen, og jeg skulle bli totalvinner. Det gikk som smurt, sier Kraft.

21-åringen var over seg av glede etter å ha ha fulgt opp østerrikernes fantastiske vinnerrekke i denne gjeve turneringen. For syvende år på rad var det en Østerrike som tok hjem den gjeve pokalen, men etter rennet var det to menn som ble løftet på gullstol.

Den ene var lokalhelten Kraft, hvis foreldre bor bare 15 km unna i luftlinje. Han hadde ikke vunnet noe verdenscuprenn før han gjorde det i Oberstdorf for halvannen uke siden. Den andre var vennen Hayböck, 23-åringen som aldri hadde vunnet et verdenscuprenn før han gjorde det i denne bakken foran sine egne.

20.000 tilskuere var i ekstase, og veivet med røde og hvite flagg på Hellige tre kongers dag. For dem var nok de to hoppkongene aller størst på denne tirsdagen.

Kraft-prøve som ga full uttelling

Det var i Bischofshofen at unggutten Kraft debuterte i verdenscupen for tre år siden. Det var her han kom på pallen for første gang i verdenscupen, med en tredjeplass for to år siden. I finalerennet ble han nummer tre, like bak 42 år gamle Noriaki Kasai.

I Paul Ausserleitner-bakken, som den heter, har han trent mye. Derfor var det så stort å kunne ta imot hyllesten fra så mange kjente.

— Dette er et mirakel, nesten ikke til å tro, sier unggutten. Han og Hayböck har gått en god skole i Stams, der Norges landslagstrener Alexander Stöckl var trener i mange år. Stöckl hadde ansvaret for å utvikle Hayböck i sin tid. Selv hadde treneren håpet et en nordmann skulle klare å ødelegge Østerrikes hegemoni. Men selv om Stöckl kom til Hoppuka med det sterkeste laget noen gang, så var det ingen ener som holdt koken gjennom hele turneringen.

Men Anders Jacobsen, nummer fem i selve rennet og totalt som beste nordmann, 127 og 123 meter holdt bare til en 22.plass. Jacobsen er så desidert på gang. Spesielt seieren i nyttårsrennet ga nødvendig selvtillit. Nå serverte han et finalehopp på 136 meter. Hayböck hadde lengst hopp, med 137,5 meter i 1. omgang.

Mistet balansen i starten

Trønderhopps Johann Forfang hektet støvelen i bommen da han satte utfor i 1. omgang, noe som så stygt ut og gjorde at han mistet balansen. Dermed kom han ikke til finalen.

— Det har jeg aldri gjort før, og er en ny erfaring. Jeg fikk ødelagt hele hoppet mitt, forteller unggutten, som endte på 21. plass i Hoppuka. Det er slett ikke verst for en debutant: Serien 28-19-12 og 43 ble beholdningen i de fire rennene.

Anders Bardal hadde så inderlig håpet at han skulle få godfølelsen i finalen, men den gang ei. Han var skuffet og vonbroten. Veteranen er ikke så fri i hoppene sine som de unge, dyktige østerrikerne.

Anders Fannemel derimot, følte at han var på vei oppover etter ei tung uke. 9. plass i finalen og nest beste nordmann. 130 meter i 1. omgang, 127 i den andre. Debutant iDaniel-André Tande avsluttet Hoppuka med 14. plass i rennet. Kongsberggutten har fått smaken av hva som kreves på dette nivået.

Alltid en østerriker i farten

Kraft følger i sporene til Thomas Diethart, en unggutt som overraskende vant Hoppuka i fjor, men som ikke har klart å følge opp i år.

— Jeg elsker denne bakken, sier Kraft, og tenker på det lange ovarennet. Da han vant sitt første verdenscuprenn i karrièren, og det skjedde i Oberstdorf i denne Hoppuka, skjønte han ta det kunne bli muligheter for mer. Han fikk troen og selvtilliten.

— Kraft har gleden til et lite barn, men trener som en voksen, sier landslagets co-trener Alexander Diess.

Kraft ble for øvrig østerriksk mester i stor bakk før jul. Han satte på plass alle sine gode landsmenn, noe som betydde mye:

— Det er bestandig et mål å vinne østerriksk mesterskap. Det er da man skjønner at man er Østerrikes beste skihopper, sa en rørt Kraft da han tok sin første, nasjonale seniortittel.

Nå er han verdens beste skihopper, og han blir en farlig mann til VM I Falun.

PS: Simon Ammann hadde et stygt fall og ble fraktet til sykehus. Det var andre gang han falt etter landing i Hoppuka. Det skjedde like før Anders Jacobsen skulle i aksjon.

Hoppuka sammenlagt:

1. Stefan Kraft, Østerrike 1111,7 poeng

2. Michael Hayböck, Østerrike 1100,7 poeng

3. Peter Prevc, Slovenia 1077,2 poeng

4. Noriaki Kasai, Japan 1074,8 poeng

5. Anders Jacobsen, Norge 1060,1 poeng

11. Anders Fannemel, Norge 981,1 poeng

18. Rune Velta, Norge 852,0 poeng

20. Anders Bardal, Norge 810,7 poeng

21. Johann Forfang, Norge 802,1 poeng

25. Phillip Sjøen, Norge 701,5 poeng

40. Daniel Tande, Norge 439,2 poeng